V Polsku prodávají pivo, které se tváří jako české. Etiketa skrývá překvapení

[chooze:gallery;value:37020]

Žatecký světlý ležák se už ve městě na severozápadě Čech nevyrábí. Je tam jen minipivovar, který z toho původního převzal pouze pět zaměstnanců, ostatní byli propuštěni. Značka Žatecký světlý ležák si však žije svým životem v Polsku. Podobné je to v Rusku a v Bulharsku. Na e-mailem zaslaný dotaz jak je to s označováním původu těchto piv, dánský pivní koncern Carlsberg, jenž je vlastníkem ochranné známky, do vydání tohoto článku neodpověděl.

[chooze:poll;value:b511c83fa7dac2426847faf8c3b944ba10877f27;layout:tn_nova]

​V Žateckém pivovaru je momentálně v nájmu společnost Sedmý schod. "Carlsberg si vyrábí pivo pod značkou, která mu patří, kde chce. Jde o trhy v Polsku a Bulharsku. Původně měli také pivovary Baltika v Rusku, ty už ale dnes ovládá příbuzný čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova," vysvětluje pro TN.cz jednatel firmy Sedmý schod Martin Kec.

[chooze:article;value:560947]

​"Recepturu polského piva vymýšleli dohromady s námi, dává se tam žatecký chmel a posílají nám kontrolní šarže na degustace. Ty jim pak schvalujeme," upřesňuje Kec.

"Stejně si ale Poláci dělají, co chtějí, protože technologické postupy původní žatecké jedenáctky ani dodržovat nemohou. Technologicky to není možné. Na finální chmelení nicméně používají žatecký chmel červeňák," říká jednatel Sedmého schodu.

[chooze:article;value:540626]

​"Bulhaři využívají jen obchodní název. Recepturu jsme jim nepřipravovali a nejspíš si jen okopírovali ruský Žatecký kus. Radost z toho nemáme. Kdyby se pivo vyrábělo podle českých norem a podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí, tak by to bylo něco jiného. Všechny velké pivovary ale dnes používají moderní technologické prvky a tomu odpovídají i používané suroviny," upozorňuje Kec.

Nad vším už zcela ztratil kontrolu i Carlsberg v Rusku, kde mu pivovary Putinem kontrolovaný režim sebral. "To pivo jsem už neměl několik let, takže ani nevím, jak chutná," podotkl jednatel Sedmého schodu.  

Název Žateckého ležáku poukazuje na původ piva a znamená minimálně matení zákazníků podle zemědělského analytika Petra Havla. "Spotřebitele to může mást, výrobce ale dělá to, co mu zákony umožňují. Domnívám se však, že většina veřejnosti toto neřeší. Jestli si někdo myslí, že je to špatně, může prosazovat nějakou změnu v zákonech," míní Havel.

Češka v Koreji narazila na nevšední potraviny. Mají chutnat jako naše pivo (11/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.