V Polsku začala znovu platit 5% DPH. I tak je tam ale stále levněji

Češi v Polsku utrácejí často a rádi a nejsou to malé částky. Jen loni tam podle ekonomů utratili přes 17 miliard korun. Důchodkyně Božena Moravcová jezdí do Polska pro potraviny dvakrát měsíčně hlavně proto, aby ušetřila. Z Opavy do nejbližšího polského supermarketu to má 20 kilometrů. Do Polska vyrazila proto, aby zjistila, o kolik se u sousedů zvedly ceny po opětovném zavedení 5% daně na potraviny.

Ceny jogurtů paní Boženu potěšily. "Cena jogurtů se vůbec nezvedla," potěšilo paní Moravcovou. Na nákupy do Polska nepřestali jezdit lidé z Česka ani přes nepříznivou situaci s vývojem koruny. Jeden zlotý je v současnosti za téměř šest korun. Před rokem byl přitom o korunu levnější. Už kvůli máslu za necelých 20 korun se chce paní Božena do Polska co nejčastěji vracet.

[chooze:article;value:546618]

I po zdražení budou potraviny v Polsku stále levnější než u nás. Zatímco v Polsku už zase podléhají 5% sazbě DPH, v Česku jsou v 15% sazbě. Například litr mléka stál v Polsku před 1. dubnem v přepočtu 19 korun. Teď cena stoupla o korunu. V Česku vyjde litr mléka na přibližně 24 korun.

"Nadále bude asi platit, že v Polsku budou potraviny levnější a mnohdy i kvalitnější, je tam mnohem konkurenčnější zemědělský sektor," uvedl ekonom Petr Bartoň. Navíc je v Polsku mnohem více výrobců potravin než u nás, i proto tam zřejmě i nadále zůstanou nižší ceny potravin. Prodražit je ale mohou náklady na cestování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.