Moderní bydlení

V Praze funguje unikátní klinika pro ženy, které mají po porodu psychické problémy

Smutek, úzkost, vyčerpání nebo i myšlenky na sebevraždu. Takové pocity prý po porodu zažívá každá pátá žena. Pomoci s nimi umí v novém branickém centru. 

"Máme tady psychoterapeutické workshopy, k tomu máme porodní asistentku a psychiatrickou sestru, která také může dát krizovou intervenci. Snažíme se co nejdřív dostat tu ženu nebo rodinu do stavu, kdy funguje, a pak je propouštíme. Náš cíl není mít tady ty lidi roky," uvedl psychiatr a vedoucí Centra perinatálního duševního zdraví Antonín Šebela.

Za měsíc fungování odborníci pomohli už 120 ženám. Mezi nimi je i Vanda, maminka měsíční holčičky, které poporodní deprese udělaly ze života peklo. "Já jsem jenom plakala, měla jsem pak hodně temné myšlenky, protože ona vůbec nespala," svěřila se klientka centra.

[chooze:article;value:577484]

​Brzy si uvědomila, že problém sama nezvládne a za tři dny už seděla v ordinaci. Důležité je totiž začít s léčbou okamžitě. "Snažíme se tu péči dávat co nejdřív," dodal Šebela. "Já jsem sem chodila intenzivně asi týden a půl. Po tom týdnu a půl jsem byla schopná s malou trávit čas doma a jít s ní na sama procházku," popsala Vanda.

"Péče o celou rodinu v momentě, kdy je nějaký problém nebo nějaká obava, je nesmírně důležitá nejenom pro tu maminku, nejenom pro toho tatínka, ale hlavně pro to dítě," pronesla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí Alexandra Udženija (ODS).

Do unikátního zařízení dojíždějí ženy z celé republiky. "Máme tady i herničku pro případ, že by bylo překážkou to, že maminka nemá kam dát dítě. Jsme schopni se o to miminko postarat," doplnila ředitelka organizace Zahrada pro duši Markéta Školoudová.

"V tuhle chvíli máme pro centrum vyčleněno 10 milionů korun, ale samozřejmě tím dalším rozvojem i do budoucna budeme tuto částku navyšovat," slíbila Udženija. Do dvou let plánuje hlavní město otevřít další podobná centra třeba pro děti s poruchami autistického spektra nebo ADHD.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.