V Praze jednali členové NATO. Ukrajinská budoucnost je v alianci, řekl Stoltenberg

[chooze:gallery;value:36068]

​Na neformálním setkání se v pátek sešlo všech 32 ministrů zahraničí členských zemí NATO. "Konečně si můžou vysocí představitelé říct některé věci otevřeněji než na formálních zasedáních, která se nahrávají a jsou z toho záznamy a podobně," okomentoval bezpečnostní analytik Daniel Koštoval v rozhovoru pro TN Live.

Na tiskové konferenci po skončení jednání uvedl generání tajemník NATO Jens Stoltenberg, že zástupci členských států diskutovali o Ukrajině a ačkoliv nepřijali žádné formální společné rozhodnutí, podařilo se v rozhovorech postoupit dále.

"Ve třech důležitých bodech jsme učinili pokrok. NATO plánuje hrát vyšší roli v poskytování zásob a vybavení Ukrajině. Většina vojenského vybavení pro Ukrajinu pochází od členů NATO, je tedy logické, aby aliance hrála větší roli. Druhý bod se týká závazku členských zemí nadále poskytovat pomoc Ukrajině i v následujících letech a v aktuální výši. Nakonec jsme diskutovali o cestě Ukrajiny k členství v NATO. Členové aliance souhlasili s tím, že budoucnost Ukrajiny je v NATO, a jsme rozhodnutí pokračovat v takto nastavené cestě," uvedl Stoltenberg na tiskové konferenci po ukončení jednání.

Stoltenberg si od členství Ukrajiny v NATO slibuje stálý mír v zemi a potřebný čas na rekonstrukci. Rusko opět označil za agresora a také federaci obvinil z útoků na civilisty a civilní cíle. "Sebeobrana není eskalace, sebeobrana je základním právem. My máme právo Ukrajině v tomto pomoci," doplnil.

[chooze:article;value:557490]

Kromě aktuální situace ve světě se zástupci členských zemí zabývali také přípravou summitu NATO ve Washingtonu, který je plánovaný na letošní červenec.

V úvodu setkání vystoupil americký ministr zahraničí Anthony Blinken: "NATO je silnější a větší a bude mít ještě více zdrojů, což je zásadní pro vypořádání se s nynějším náročným obdobím i s tím, co přinesou následující roky." Dodal, že NATO je nejúspěšnějším spojenectvím v historii.

Všechny ministry zahraničí přivítal český minitr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Jsem poctěný, že byla Praha byla vybrána pro toto setkání v takto důležitý okamžik," řekl. "Musíme zajistit, aby bylo NATO otevřeno novým členům, a to hlavně Ukrajině," dodal.

Blinken dorazil do Česka ve středu, ve čtvrtek se setkal s českým prezidentem i dalšími českými představiteli. Prezident Petr Pavel také předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi.

Ministři zahraničí členských zemí NATO při společném focení v Praze:

Ministr zahraničí Blinken se při návštěvě Prahy sešel s českým ministrem zahraničí Lipavským:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.