V Praze přistálo největší dopravní letadlo. Přilétlo kvůli výcviku pilotů

Do Prahy se po třech letech vrátil největší dopravní letoun světa – dvoupatrový Airbus A380. Šlo ale o cvičný let německé společnosti Lufthansa v rámci obnovení kvalifikace pilotů po covidové krizi. Z letiště v Lipsku tedy přiletělo bez cestujících. "Přistát by podle aktuálního plánu měl v 11:45," sdělila ve středu ráno redakci TN.cz mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková. 

Nakonec měl letoun mírné zpoždění a přistál po půl jedné odpoledne. V Praze se zdržel do čtvrt na dvě odpoledne, kdy odletěl směrem na Vídeň.

Právě covidová krize stála za přerušením pravidelné linky z Prahy do Dubaje, kterou tento typ letadla do roku 2020 obsluhoval. Po jejím obnovení ale společnost Emirates na tuto trasu nasadila o něco menší Boeingy 777.

Kvůli zavedení obřích airbusů na pravidelné linky do Prahy provedlo pražské letiště před osmi lety úpravy v hodnotě asi 150 milionů korun. Náhlý návrat tohoto letadla po dlouhé přestávce ale podle Divíškové pro ruzyňské letiště už žádný problém nepředstavoval. 

[chooze:article;value:418492]

Tento let navíc nebude jediný. Další výcvikové lety by podle webu zdopravy.cz měly proběhnout 9., 13., 14., 18., 21., 27. a 30. května. Kromě Prahy by měl obří stroj navštívit také třeba rakouskou Vídeň. Zdržet by se v jednotlivých destinacích měl vždy jen asi 15 minut.

O tom, zda a kdy se A380 vrátí i na pravidelných linkách, se zatím jenom spekuluje. Letecký sektor se totiž stále vzpamatovává z hromadného propouštění, které přišlo v souvislosti se zastavením letů během covidové pandemie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.