V Praze se bude řešit osud Ukrajiny. Dorazí její premiér i Američané, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala bude v úterý od 19 hodin hostit v Praze v Kramářově vile pracovní večeři, které se kromě předsedkyně vlády Dánska Mette Frederiksenové a předsedy vlády Nizozemska Marka Rutteho zúčastní také předsedkyně vlády Lotyšska Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda a zástupci Spojených států amerických. Jedním z nejdůležitějších hostů bude předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal.

"Budeme se bavit o tom, jak můžeme v této kritické fázi, kterou prožívá Ukrajina při své obraně, Ukrajině pomoci. Jak fungují iniciativy, které v současnosti existují a co můžeme udělat nad rámec těchto iniciativ," nastínil premiér témata setkání. 

[chooze:article;value:557490]

​"Schůzka je především o výměně informací a hledání toho, kam se posunout dál. Zúčastní se jí i reprezentanti USA. Budeme se bavit i o širším kontextu. Mimořádně důležitá je i účast ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala, abychom se bavili přímo s ním, co je potřeba," uvedl Fiala.

Pozvané země jsou podle premiéra ty, které se dlouhodobě podílejí na aktivitách a iniciativách zrychlující pomoc Ukrajině. "Právě Dánsko a Nizozemsko stály s námi u rozjetí české muniční iniciativy," vysvětlil premiér.

Ukrajina má útočit na ruském území

Premiér promluvil i o aktuální tématu, kterým je debata o tom, zda má Ukrajina právo používat darované zbraně na území Ruska. "Já to považuji za naprosto logické, Ukrajina je země, která se brání ruské agresi a jako napadená země má všechna práva využít všechny možnosti pro svou obranu," řekl Fiala. 

V Praze ve čtvrtek a v pátek proběhne ještě setkání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance. Hlavním tématem bude opět válka na Ukrajině.

Politolog Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy ve vysílání TN Live uvedl, že už je dnes jasné, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou bude trvat ještě řadu let. "Je potřeba se připravit i na horší scénáře, které ruská agrese proti Ukrajině s sebou může nést. To všechno vyžaduje těsnější mezinárodní spolupráci ve všech formátech, které k tomu jsou k dispozici," řekl politolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.