V Praze stojí koně na rozpáleném náměstí. Podle veterináře trpí

Horko, rozpálený asfalt a kočár plný turistů. I s tím se musí vypořádat koně na Staroměstském náměstí v Praze. Třeba ve čtvrtek stáli na přímém slunci, i když teplota ve stínu překračovala 30 stupňů.

"Kůň má teplotu vyšší jak člověk, takže mu to horko až tak nevadí," tvrdí ale kočí Miroslav Exel. "Jsou tady maximálně 6 hodin, když je hodně teplo, tak 4 hodiny, a jak je horko, tak jedeme pryč," dodává také. Pro koně mají kočí navíc připravenou hadici s vodou, kterou je můžou kropit.

"Dneska ty koně stojí přes 100 tisíc, tak si ho tam přece nezabiju," konstatuje pak lakonicky předseda cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský.

[chooze:article;value:512092]

O víkendu se má ale situace ještě zhoršit. Teploty mají stoupnout až na 37 stupňů Celsia. Mnohým lidem se koňské povozy v centru města ale nelíbí, a to nejen kvůli podmínkám. "Já bych to zakázala. Mně přijde, že je to trápení zvířat," prohlásila jedna z oslovených kolemjdoucích. Podle dalších koně také zdržují provoz a smrdí.

Pro regulaci a minimálně omezení provozu v horku jsou i odborníci. "Vzhledem k teplotám, které panují v těchto dnech a týdnech, tak bych byl určitě za nějaké omezení doby provozu," tvrdí třeba veterinář Pavel Peták.

[chooze:article;value:513027]

V rakouské Vídni už podobná opatření fungují. Koně s povozy tam nemohou vyjet, pokud je více než 35 stupňů Celsia.

I Praha se chce koním v centru města podívat na zoubek. "Buď bude platit úplný zákaz, kdy se zruší ono stanoviště, nebo dojde k nějakému omezení a vylepšení podmínek pro samotné koně," shrnuje připravované změny náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Například radní Adam Zábranský za Piráty je pro úplný zákaz fiakrů ve městě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.