V Praze uzavřeli náplavky. Vltava vystoupala na první povodňový stupeň

[chooze:gallery;value:31253]

​Průtok Vltavy se kolem sedmé hodiny večer v neděli v hlavním městě pohyboval kolem 400 metrů krychlových za vteřinu. Začátkem týdne to přitom bylo podle měření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem 100 metrů za vteřinu.

Kvůli tomu se pražský magistrát rozhodl pro uzavření náplavek. Povodí Vltavy navíc nechalo zavřít protipovodňová vrata na Čertovce. "V nejbližších hodinách by sice neměly nastat další výrazné srážky, ale mohly by se objevit v následujících dnech. Odtok z Vltavské kaskády se začne zvyšovat dnes kolem osmé hodiny večer," upřesnila náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

https://twitter.com/HasiciPraha/status/1647633555952893956?cxt=HHwWiICw6ar_yN0tAAAA

Magistrát nechal od 19:00 vyklidit náplavky v Praze 1, 2 a 5. "Zaparkovaná vozidla bude nutné do 19. hodiny vyparkovat. Ta, která na místě zůstanou, budou odtažena, aby byly náplavky k 20. hodině zcela prázdné. Taktéž budou muset být dříve ukončeny některé akce, které se na náplavkách právě konají. Praha je s provozovateli akcí i kobek na náplavkách v kontaktu. Na Vltavě dojde také při překročení 1. stupně povodňové aktivity k přerušení provozu přívozů," uvedl magistrát.

​Stavění protipovodňových stěn zatím není v plánu, k tomu se přistupuje až při průtoku kolem 700 metrů za vteřinu, což je zatím nepravděpodobné. Podle informací ČHMÚ dosáhla Vltava ve stanici Praha - Chuchle prvního povodňového stupně v neděli večer ve 23.00, kdy průtok činil 453 metrů krychlových za vteřinu. Od té doby hladina pozvolna stoupala. Ve středu v 03.00 hod. už činil průtok 510 metrů krychlových za sekundu.

[chooze:article;value:499842]

Povodňové nebezpečí na více než 20 místech

V pondělních ranních hodinách zastihl první povodňový stupeň několik oblastní v České republice. Druhý stupeň nebezpečí pak byl vyhlášen na Dyji v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny. 

V pondělí časně ráno hlásily první povodňový stupeň toky v jižní polovině Čech a Moravy. V Jihočeském kraji prvního stupně dosáhla řeka Lužnice, Nežárka a Malše. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratka ve Veverské Bítýšce a Jihlava.

Zvýšenou hladinu zaznamenali meteorologové ale i na Labi v Děčíně, Litoměřicích, Ústí nad Labem a Mělníce. Výjimkou nebyla ani Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku. Toky by ale měly během dne spíše klesat. Další výrazné vzestupy hladin už meteorologové totiž neočekávají, a to i přesto, že první polovina týdne proprší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.