V pražské zoo se vyklubal tučňáček. Návštěvníci jej mohou vidět už teď

Už 135. mládě tučňáka Humboldtova se vylíhlo v pražské zoologické zahradě. "Rodiči mláděte jsou patnáctiletý samec Dvojtečka původem ze zoo v německém Mannheimu a tříletá samice z pražského odchovu, které se přezdívá paní Dvojtečková. Tučňáci totiž tvoří trvalé páry," dodal k vyklubání mláděte kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Inkubace vajíčka trvala 41 dní a na světlo světa mládě vykouklo 3. března. Podle chovatelů se má čile k světu. "Při vylíhnutí mělo hmotnost 80 gramů, pátý den již 138 gramů a vůbec vypadá houževnatě," dodal Vaidl.

[chooze:article;value:493494]

Již nyní ho teoreticky můžou návštěvníci zoo zahlédnout. "Jeho odchov probíhá přímo v expozici v pavilonu tučňáků, přirozeně v hnízdě rodičů," sdělil TN.cz mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Dodal ale, že zatím mládě tráví většinu času v hnízdě s rodiči, kteří ho zahřívají a krmí. "Mládě by mělo hnízdo začít opouštět v následujících týdnech," doplnil.

Pohlaví tučňáčka zatím chovatelé neznají. Zjišťovat ho budou zhruba za dva měsíce, kdy by se měl zároveň poprvé odvážit do vody. Ještě více než rok ale bude trvat, než obleče typický černobílý "tučňáčí frak".

Zoo Praha chová tučňáky Humboldtovy od začátku 60. let 20. století a patří k jejich úspěšným chovatelům. V pavilonu tučňáků, který se nachází v dolní části zoo, teď bydlí 29členná skupina těchto ptáků.​

[chooze:gallery;value:30712]

Blížící se jaro přeje mláďatům. V hlubockém zámku nedávno přivítali na svět medvídě: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.