V prezidentských volbách Erdogan těsně zvítězil. Turci mu dali 52 procent hlasů

[chooze:gallery;value:31914]

​V neděli se ve čtyři hodiny odpoledne našeho času v Turecku uzavřely volební místnosti. Turci si ve druhém kole volili nového prezidenta. Vybírali z dosavadní hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vyzyvatele, lídra Republikánské lidové strany Kemala Kilicdaroglua.

K volebním urnám přišlo nečekané množství voličů. Už v prvním kole to bylo 89 procent voličů, a jak píše portál Al-Džazíra, očekává se, že ve druhém kole byla podobná účast. Zhruba dva miliony Turků také volily minulý týden v zahraničí.

Ve volbách těsně zvítězil dosavadní prezident Erdogan. Od voličů získal 52,14 procenta hlasů. Jeho soupeř Kilicdaroglu pro sebe získal 47,86 procenta hlasů

Ještě než byly k dispozici oficiální výsledky, Erdoganovi už někteří státníci přáli k vítězství. Mezi prvními byl maďarský premiér Viktor Orbán. S gratulacemi přišel také katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani.

Tureckému prezidentovi blahopřál i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Doufám, že rozvineme naši spolupráci pro bezpečnost a stabilitu Evropy," napsal na twitteru.

Gratulaci zaslal také ruský prezident Vladimir Putin. "Velice si vážíme vašeho příspěvku vývoji přátelských vztahů," vzkázal podle agentury TASS

"Těším se na další spolupráci jako spojenci NATO na bilaterálních otázkách a společných globálních výzvách," uvedl na twitteru americký prezident Joe Biden.

[chooze:article;value:506407]

Sám Erdogan se už prohlásil vítězem. "Dá-li Bůh, budu hodný vaší důvěry, stejně jako jsem byl posledních 21 let," pronesl Erdogan ke svým příznivcům. 

V prvním kole voleb Erdogan porazil Kilicdaroglua o pět procentních bodů, nepodařilo se mu však překonat hranici 50 procent hlasů, která by mu zajistila vítězství už v prvním kole. Další z kandidátů Sinan Ogan, který skončil s 5 procenty hlasů na třetím místě, vyjádřil svou podporu Erdoganovi.

Oba kandidáti se voleb účastnili a vhodili do uren své hlasy. "Volám všechny občany, aby přišli k volbám, abychom se mohli zbavit útlaku a autoritářského vedení země a abychom mohli přinést skutečnou demokracii a svobodu," řekl podle CNN po svém odvolení Kilicdaroglu. Erdogan ve volební budově rozdával dětem bankovky, stejně jako v prvním kole.

Turecká společnost je v současnosti silně rozdělená. Erdogan, který těsně vyhrál první kolo, se těší u řady Turků velmi silné podpory. A to i přes potíže s migranty ze Sýrie i s následky řady ničivých zemětřesení, která letos v únoru zdevastovala jih Turecka a sever Sýrie.

[chooze:article;value:495510]

Jeho podporovatelé často vyzdvihují jako důvod pro znovuzvolení Erdogana průmyslový pokrok a zlepšení tureckého zdravotnictví. Podporu získává i pro svůj postoj k LGBT komunitě, kterou v Turecku dlouhodobě potírá, vysvětlil portál DW.

Kilicdaroglu sází spíše na liberálnější část tureckých voličů. Před volbami často kritizoval svého protivníka a označoval jej za autoritáře, který v průběhu svého působení jako premiér i jako prezident oslaboval nezávislost soudů a potlačoval demokratické instituce.

V Turecku volí prezidenta. Porážka Erdogana by byla porážkou Kremlu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.