V průzkumech vede Pavel. Odborníci řekli, co může v posledních dnech rozhodnout

Příští hlavou státu by se stal konkurent Petra Pavla Andrej Babiš, jen pokud by rozhodovali pouze voliči, kteří zatím váhají jít k volbám, informuje agentura Median. Naopak pokud půjdou hlasovat stejní lidé jako v prvním kole, vítězství má podle ní v kapse Petr Pavel. Ten má náskok hned podle čtyř průzkumů, které v uplynulých dnech vyšly.

Průzkum agentury STEM pro CNN Prima News Pavlovi předvídá vedení v poměru 57,6 % ku 42,4 %, agentury Data Collect a Kantar pro Českou televizi vydaly model, podle kterého by Pavel získal 53 % hlasů, Babiš pak 38 %. V pondělí zveřejnily svoje volební modely také Ipsos a Median. V prvním případě by Pavel získal 58,8 % hlasů a Babiš 41,2 %, u druhého modelu je pak výsledek velmi podobný – 57,9% hlasů pro Pavla a 42,1 % hlasů pro Babiše. 

Jenže ani průzkumům se nedá stoprocentně věřit. Na otázky respondentů totiž lidé odpovídali například Ipsosu a Medianu mezi 20. a 22. lednem. Nezaznamenaly tak mimo jiné nálady ve společnosti po poslední debatě ve veřejnoprávní televizi. Do pátku, kdy se hlava státu začne ve druhém kole vybírat, se také může situace ještě změnit.

[chooze:article;value:485976]

​​Pokud bychom na průzkumy nahlíželi optikou minulých prezidentských voleb, tehdy část z nich předpovídala vítězství protikandidátovi Miloše Zemana Jiřímu Drahošovi. Ten však nakonec prohrál.

Podle zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd Tomáše Kosteleckého se ale můžeme nyní na předpovědi spolehnout lépe. "Před pěti lety to bylo více nerozhodné než nyní. Náskok Petra Pavla je teď mnohem výraznější. Do voleb se ale ještě může stát cokoli. Budou další debaty. Ty výsledky před minulou volbou dost výrazně ovlivnily," uvádí sociolog Kostelecký.

Politolog Tomáš Lebeda připomíná, že průzkumy se mohou lišit od reality například i kvůli tomu, že k volbám dorazí jiná skupina lidí než ta, která to původně tvrdila. "Pokud ale přijdou volit všichni, kteří se účastnili prvního kola, tak bude zřejmým vítězem Petr Pavel. Výsledek by se mohl změnit, pokud by například část těchto lidí k volbám nedorazila," dodává Lebeda.

Další politolog Lukáš Jelínek pro TN Live upozornil, že průzkumy se od reality nakonec mohou hodně odlišovat, protože se nálady ve společnosti rychle mění. "Přímou volbu prezidenta doprovází velmi dynamická kampaň plná emocí. I proto bych si troufl tvrdit, že rozhodnuto ještě není," varuje Jelínek.

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Nové předvolební průzkumy na prezidenta nejsou překvapivé, řekl politolog Jelínek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.