V Řecku zatýkali kvůli lehátkům a slunečníkům na pláži. Zadrželi 16 lidí

Razie řecké policie se zaměřily na nedovolené podnikání v Jónském moři a na Kykladách. Podnikatelé si zabírají prostor na plážích a nedodržují například minimální pětimetrovou vzdálenost záboru od moře. Zpřísnění kontrol už minulý týden avizoval řecký ministr financí Kostis Chatzidakis. A není ani zdaleka jediný, komu se podobné praktiky nelíbí.

[chooze:article;value:516568]

​Proti nelegálním záborům pláží v Řecku protestuje podle německého listu Augsburger Allgemeine takzvané "ručníkové hnutí". Aktivní byli například obyvatelé řeckého ostrova Paros.

Před třemi týdny se 250 ostrovanů včetně mnoha rodin s dětmi přestěhovalo na malou pláž Santa Maria. Podnikatel ji téměř zcela zabral lehátky a slunečníky. A pochopitelně vybíral od lidí poplatky za jejich použití. Žádné povolení od úřadů přitom neměl.

[chooze:article;value:516104]

​Mezitím se "ručníkové hnutí" rozšířilo i na další ostrovy. Například na sousedním Naxosu se 3 500 obyvatel připojilo k protestní facebookové skupině a zaslali úřadům petici. Jejich šance na úspěch jsou vysoké.

Řecké právo totiž pojem "soukromá pláž" nezná, jak informuje BalkanInsight. "V květnu řecký nejvyšší soud vydal memorandum, podle něhož je nezákonné blokovat přístup na veřejné pláže a ti, kteří porušují pravidla, by měli být sankcionováni," uvádí web zaměřený na problematiku Balkánu včetně Řecka. Podle všeho se úřady touto informací řídí a v uplynulých třech týdnech měly zadržet kvůli nelegálním záborům 16 osob.

Krásám Řecka se věnoval pořad Experti na cestách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.