V Rudém moři není bezpečno. Na norský ropný trajekt stříleli islamisté rakety

Cesta skrz Rudé moře, které je důležitou spojkou pro světovou lodní dopravu, se málem stala osudnou norskému tankeru. Přepravní lodí nedaleko pobřeží arabského státu Jemen otřásla silná rána. Incident se stal v noci na úterý, píše agentura AP.

Ropný trajekt Strinda zasáhla raketa, která vyletěla z Jemenu. Velkou část státu včetně hlavního města San'á ovládají islamističtí rebelové podporovaní Íránem zvaní Hútíové. Navzdory útoku žádný z členů norské posádky nepřišel k úhoně, uvedl portál ABC News. Hútiové se podle AP zatím k útoku nepřihlásili, jejich generál Jahja Sarí ale prohlásil, že rebelové brzy vydají důležité prohlášení.

[chooze:article;value:531534]

​Hútíové patří mezi agresivní skupiny islamistů, které vyhlásily válku Izraeli po útocích ze 7. října. Útočí ale i na lodě zemí, které Izrael podporují. Díky strategické poloze u průlivu Bab Al-Mandab vedoucího do Rudého moře jsou pro ně proplouvající lodě snadným cílem.

Strinda není první lodí, která se stala v posledních dnech obětí útoku Hútíů. Před dvěma týdny zaútočili rebelové na americký torpédoborec USS Carney a tři další obchodní plavidla. Carney střelbu opětovala, díky čemuž vyvázly lodě téměř bez úhony. Spojené státy už pracují na možnosti eskortování obchodních plavidel skrze Rudé moře, která by zajistila bezpečnost, uvedl portál CNN.

Prudká bouře potopila v Černém moři dvě lodi. Trajekt roztrhly vlny vejpůl (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.