V Rudém moři zasáhla raketa ropný tanker. K útoku se hlásí jemenští povstalci

Ropný tanker Marlin Luanda v pátek u pobřeží Jemenu v Adenském zálivu zasáhla protilodní střela. Informuje o tom web BBC. Plavidlo společnosti Trafigura plulo pod vlajkou Marshallových ostrovů. "Na palubě jsme nasadili hasicí přístroje, abychom uhasili požár, který propukl v jedné z nádrží na pravoboku," uvedl mluvčí obchodní společnosti v oficiálním prohlášení. 

K útoku v Rudém moři se podle agentury Reuters přihlásili jemenští povstalci podporovaní Íránem. V oficiálním prohlášení napsal mluvčí ozbrojenců Yahya Sarea, že využili "několik protilodních raket a úder byl úspěšný". V pátek povstalci podle americké armády vypálili střelu i na torpédoborec USS Carney, raketu se podle nich ale podařilo zničit. 

[chooze:article;value:538448]

​Jemenští povstalci Húsiové útočí na komerční lodě už od listopadu s odůvodněním, že tím protestují proti krokům Izraele v Pásmu Gazy. V reakci na to začaly v lednu armády USA a Británie ostřelovat cíle povstalců v Jemenu. "Cílem těchto přesných úderů je narušit a degradovat schopnosti, které Húsíové využívají k ohrožení globálního obchodu a životů nevinných námořníků," uvedli britští a američtí zástupci minulý týden ve společném prohlášení. 

Válka se šíří do další země. USA s Británií zaútočily na jemenské povstalce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.