V Rusku padají hlavy. Kvůli porážce u Vuhledaru měla Moskva odvolat generála

Že měl být Muradov odvolán, potvrdily portálu The Moscow Times dva zdroje z ruského ministerstva obrany. Samotný resort se však k události zatím nevyjádřil.

Rusko začalo s útoky na Vuhledar už v lednu. Na začátku února však armáda přišla o značné množství mužů i techniky. Při jednom incidentu měly být zničeny dokonce desítky ruských tanků.

[chooze:article;value:497893]

Z odvolání jednoho z nejvyšších ruských velitelů je podle portálu patrné, že ruským silám se na východě Ukrajiny nepodařilo dosáhnout žádných územních zisků. Právě jeden ze zdrojů také naznačil, že Muradův odchod přímo souvisí s neúspěchy u Vuhledaru. Neví se ale, zda byl převelen do jiné funkce, ani to, kdo jej nahradí.

"Muradov nechal ruskou armádu opakovaně útočit v malých mechanizovaných formacích přes minová pole, přes otevřený prostor. Ve Vuhledaru nic nedokázali," uvedl vojenský analytik Michael Kofman.

Jeho vedení a neúctu k vojákům kritizovali i vlivní prováleční blogeři, a dokonce vojáci, kteří pod Muradovem sloužili. "Muradov byl suspendován, protože to byl šílený idiot, který dokázal nařídit vojákům, aby šli na jistou smrt. Spousta lidí si na něj stěžovala," vylíčil jeden nejmenovaný zdroj.

Informace o odvolání Muradova už několik dní kolují na sociálních sítích, objevily se také například v televizi Cargrad. Oficiálně však doposud nebyly potvrzeny.

Muradov byl na podzim minulého roku jmenován generálem ruského východního vojenského okruhu a stal se tak jedním z nejvyšších velitelů prezidenta Vladimira Putina bojujících na Ukrajině. V minulosti byl nasazen například jako vojenský poradce v Sýrii a více než rok vedl ruskou mírovou misi na Kavkazu.

Rusko podle šéfa wagnerovců dobylo Bachmut. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.