V Rusku přituhuje. V zemi schválili přísné zákony proti kritikům

Ruský prezident Vladimir Putin nemůže být spokojený s vývojem války, které měla původně trvat pouhé tři dny. Po více než 14 měsících je ale konec v nedohlednu a i v Rusku proto sílí kritické hlasy, kterým vadí, kolik peněz a lidských životů si boje každý den vyžádají.

Putin se ale stále nechce vzdát a naopak ve své vlastní zemi zpřísňuje pravidla. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Kreml pokračuje v opatřeních, která umožňují nárůst domácí represe. Rada Ruské federace podle ISW tento týden schválila tři návrhy zákonů, které by umožnily zbavit obyvatele ruského občanství za diskreditaci ruských ozbrojených sil a za činy ohrožující národní bezpečnost. 

[chooze:article;value:501518]

​Nové zákony mají také umožnit doživotní tresty za velezradu a pětileté tresty pro ty, kteří prosazují rozhodnutí mezinárodních organizací, kterých se Rusko neúčastní. Podle ISW tím ruské vedení rozšiřuje záminky pro zatýkání ruských občanů a odstraňování úředníků, kteří upadli v nemilost. "Tvrdé tresty stanovené těmito zákony mají pravděpodobně za cíl podpořit rozšířenou autocenzuru mezi ruským obyvatelstvem," stojí ve zprávě ISW.

Institut dále uvádí, že podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Malyarové se Rusko snaží změnit etnické složení Ukrajiny přesidlováním lidí především z chudších a vzdálených oblastí Ruska na Ukrajinu. Web Newsweek uvedl, že ruským osadníkům v okupovaných částech Ukrajiny byla poskytnuta finanční pomoc, ubytování a zaměstnání, zatímco místní obyvatelé, často obvinění z následování proukrajinských pozic, byli deportováni.

Vladimir Putin zažil nedávno velký trapas. Po proslovu mu nikdo nezatleskal. Podívejte se, jak reagoval:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.