V Rusku probíhá masová mobilizace vězňů. Počet rekrutů má stoupat o tisíce

Ministerstvo obrany Ruské federace zahájilo bezprecedentní nábor obyvatel z ruských trestaneckých kolonií. Na konferenci o lidských právech v Berlíně to uvedla šéfka nadace Sedentary Russia Olga Romanovová.

"Dochází k naprosto zoufalé mobilizaci, jakou jsme nikdy předtím neviděli," uvedla Romanovová podle agentury Unian. "Ani při náborech Prigožinovy Wagnerovy skupiny nebylo z ruských kolonií odváděno tolik lidí, kolik jich je každý den odváděno nyní," dodala.

Ruské ministerstvo obrany pak podle Romanovové předává část naverbovaných vězňů soukromým armádám. Někteří končí ve skupině Potok, která patří pod plynárenský gigant Gazprom, jiní se mají přidávat k wagnerovcům.

[chooze:article;value:501317]

"Ministerstvo obrany zjevně poskytuje 'přebytek' wagnerovcům, protože mladí poručíci ruské armády prostě neví, jak jim velet,“ uvedla. Jen za duben pak podle Romanovové naverbovalo ministerstvo asi 10 tisíc vězňů.

Boje na Ukrajině mezitím stále pokračují. V noci na pondělí sestřelila ukrajinská armáda 15 z 18 ruských raket. Podle agentury Reuters útoky na město Pavlohrad v Dněpropetrovské oblasti způsobily obrovské požáry, poškodily desítky domů a zranily nejméně 34 lidí.

Návštěva Chersonské oblasti ruským prezidentem Putinem pravděpodobně neproběhla:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.