V Rusku roste síla, které se Putin bojí. Může definitivně rozdrtit jeho režim

V Rusku se možná schyluje k převratu, řekl v rozhovoru pro britský deník The Sun bývalý ruský poslanec a jeden z největších kritiků Vladimira Putina Ilja Ponomarjov. "Revoluce podobná té z roku 1917 se blíží. Jsme u významného milníku a jsme připraveni udeřit," říká odbojář. Tvrdí, že nebojuje s Ruskem, ale s Putinem a ruským fašismem.

"Musíme proti ruskému režimu bojovat. Putin se nás velmi, velmi bojí," dodává. Zároveň přiznává, že se nikde necítí v bezpečí. Před časem dokonce řekl, že spí vedle kulometu. "Právě teď bojujeme proti zlu putinismu. Jsme ve válce, víme, s čím máme co dočinění. Naši muži riskují mnohem víc než my," říká Ponomarjov.

Nastínil i několik několik možností, jak se zbavit Putina. "První je, že Putina svrhne ruská politická špička. Moc by v takovém případě přešla na premiéra Michaila Mišustina, což by znamenalo konec války. Změnilo by se ale málo a Rusko by zůstalo pod tyranskou vládou zkorumpovaných elit," domnívá se Ponomarjov.

[chooze:article;value:537945]

​Druhou možností podle jeho slov je, že by kontrolu nad Ruskem převzala bezpečnostní rada. Její tajemník Nikolaj Patrušev má prý v Kremlu silnou pozici a jednu dobu se něm mluvilo i jako o možné prezidentské náhradě. Třetí variantou je vojenský převrat, který by musela vést silná osobnost. 

Ponomarjov by ale vsadil na možnost čtvrtou. "Existuje pouze jeden pozitivní scénář, který by zaručoval, že už nebude žádný putinismus. Chce to lidi vyburcovat k tomu, aby vyšli do ulic," říká. Jak na to, ale neprozradil. Řekl jen, že má "uvnitř Kremlu své lidi".

"Sbíráme bojovníky, shromažďujeme ozbrojené lidi, kteří se připravují na změnu režimu," prozradil Ponomarjov pro web Express.

Je přesvědčený, že lidé v Rusku jsou připraveni udeřit. "Nebude to jednoduché, revoluce musí mít vojenskou podporu," dodal. Pomoci by prý mohla tzv. Legie pro svobodné Rusko, o které Ponomarjov tvrdí, že je "největší odbojovou sítí" v zemi. Zformovat se měla v roce 2022 s cílem skoncovat s kremelským režimem.

​Ilja Ponomarjov byl členem ruské Státní dumy. Od roku 2016 žije v Kyjevě, v roce 2019 získal ukrajinské občanství. Od začátku ruské invaze pomáhal město chránit v místní domobraně. 

Rusko vyhrožuje další zemi. Medveděv mluví o anexi dvou regionů (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.