V Rusku utahují šrouby. Muž psal o válečných zločinech, odsedí si osm let

Moskevský soud odsoudil Rusa Dmitrije Ivanova, zakladatele protiválečného kanálu na sociální síti Telegram, k více než osmi letům vězení. Bývalý student IT byl shledán vinným ze zveřejnění podrobností o ruských zvěrstvech na Ukrajině, jak uvádí Deutsche Welle.

Ivanov bude muset strávit osm let v trestanecké kolonii. Už je to více než rok od ruské invaze na Ukrajinu. A od té doby Putinův režim přitvrdil legislativu a problémem mohou být i zdánlivě nevinná gesta odporu.

[chooze:article;value:484968]

​V případě odsouzení třiadvacetiletého mladíka posloužil speciální paragraf o šíření "vojenských dezinformací" vztahujících se ke "speciální vojenské operaci". Jednat se mělo o jedenáct příspěvků na sociální síti. Soudu se například nelíbilo, jakým způsobem Ivanov informoval o bombardování ukrajinského přístavního města Mariupol.

Ruský zástupce lidskoprávní organizace Amnesty International zveřejnil na twitteru fotografii Ivanova u soudu. A doplnil, že bývalého studenta označila justice mimo jiné za "protiruského fašistu".

Krátce před vynesením rozsudku stihl Rus poskytnout rozhovor britské televizi Sky News. "Musíte pochopit, že Rusko není Putin," řekl mimo jiné reportérům.

[chooze:article;value:493911]

​"Nevolili jsme ho a on se nás neptal na rozpoutání této války s našimi nejbližšími sousedy. Vím, že desítky milionů lidí tady v Rusku jsou proti této zločinné válce. Spousta z nás má přátele i příbuzné na Ukrajině a cítíme jejich bolest," vysvětlil novinářům Ivanov.

Případem se zabývá také česká pobočka Amnesty International. "Zatýkání blogerů je jen další důkaz brutálního potlačování protiválečného disentu ruskými úřady. Ukazuje se, že každý, kdo tvrdí, že se ruské síly dopustily válečných zločinů, za to zaplatí roky za mřížemi. Soudní moc se ani nesnaží tvářit, že je nestranná," upozorňuje pro TN.cz mluvčí české pobočky Amnesty International Lucie Gregorová. 

"Všichni ti, kteří byli stíháni a odsouzeni za to, že se vyslovili proti ruské invazi na Ukrajinu, by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni a všechna obvinění proti nim stažena. Paragrafy kriminalizující kritiku ruské invaze na Ukrajinu by měly být zrušeny. Porušují právo na svobodu projevu," dodává Gregorová.

Dobyli jsme Mariupol, oznámilo Rusko. Charkov čelí bombardování (21. duben 2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.