V Rusku vybuchla sopka. Chrlí popel 20 km vysoko, ohrožuje leteckou dopravu

Poloostrovem Kamčatka ležícím na ruském Dálném východě otřásl masivní výbuch sopky Šiveluč. Podle agentury Reuters měla erupce nastat krátce po půlnoci a vyvrcholit šest hodin poté. Podle původních informací vulkán vychrlil popel do výšky 10 kilometrů, podle ruského Institutu vulkanologie a seismologie byl ale sloupec dýmu vysoký zřejmě až dvacet kilometrů. 

"Pozorování sopky ztěžuje špatné počasí (oblast nadále ovlivňuje cyklón, v místě je sněhová vánice). Nicméně podle výpočtů byla výška oblaku popela 15 až 20 kilometrů," citovala ruská agentura Interfax ředitele institutu Alexeje Ozerova. 

[chooze:article;value:477362]

​V bezprostřední blízkosti sopky se valí proudy bláta v důsledku rozpuštěného sněhu lávou. Černý mrak zahalil oblohu v okruhu desítek kilometrů, v okolních vesnicích a městech padá na zem popel, který tam vytvořil až osmicentimetrovou vrstvu. Školy a další instituce na Kamčatce byly uzavřeny a obyvatelům úřady doporučily, aby nevycházeli ven. 

Očekává se také, že sopečná aktivita ovlivní leteckou dopravu, pro kterou byl vydán červený kód značící nejvyšší stupeň nebezpečí. Podle ruského geofyzikálního ústavu způsobila erupce zemětřesení o síle více než 4 stupňů magnituda, které zaregistrovalo i Japonsko. "Toto zemětřesení nepředstavuje pro Japonsko žádné riziko tsunami," uvedl tamní meteorologický úřad

Šiveluč je jedním z největších a nejaktivnějších vulkánů na Kamčatce. Poslední velká erupce této sopky se odehrála v roce 2007. Že se schyluje k další, vědci předpovídali už před několika měsíci. "Sopka se na to připravovala nejméně rok," konstatoval ředitel kamčatské pobočky geofyzikálního ústavu Danila Chebrov. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.