V Saúdské Arábii státy jednaly o válce na Ukrajině. Rusko pozvánku nedostalo

Kolem sedmdesáti raket a řízených dronů vyslalo Rusko během nočních útoků na Ukrajinu. Padesát sedm z nich se protivzdušné obraně podařilo sestřelit. Jedna z řízených střel ale zasáhla kliniku v Kupjansku, kde zemřeli nejméně dva lidé.

"Útok na transfuzní centrum v Charkovské oblasti je dalším důkazem ruského nelidského chování. Ti, kteří jsou zodpovědní za tento teroristický čin, musí být potrestáni a Česko k tomu vynaloží veškeré úsilí," vyjádřil se ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). 

Česko pomoc při vyšetřování ruských válečných zločinů nabídlo Ukrajině oficiálně na setkání diplomatů v saúdskoarabské Džiddě, kde zástupci 40 zemí jednali o mírovém plánu pro Ukrajinu. "Může se jednat o pomoc s právními mechanismy, aby jednoho dne vznikl mezinárodní tribunál, který bude soudit ruské válečné zločiny a zločince. S tím má česká diplomacie zkušenosti," objasnil náměstek Lipavského Jan Marian. 

[chooze:article;value:516608]

​Moskva pozvánku na setkání nedostala. Podle českého ministerstva zahraničí v současné chvíli Rusové zájem o mírová jednání nemají. Poprvé ale dorazili zástupci Číny, Indie nebo Brazílie. "Byla to možnost, aby tyhle země od Ukrajinců i od nás slyšeli, jak vážnou hrozbu představuje Rusko," tvrdí Marian. 

"Různé kontinenty, různé politické přístupy ke globálním záležitostem. Všechny ale spojuje důvěra v mezinárodní právo. Proto Ukrajina navrhla mírový plán. Je velmi důležité, že zde probíhají i dvoustranná jednání s ostatními zeměmi," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Součástí navrhovaného plánu je i zajištění jaderné bezpečnosti zejména Záporožské jaderné elektrárny. I v této oblasti by mohlo Česko Ukrajincům asistovat. "Může se jednat o expertní pomoc, technickou pomoc, sdílení zkušeností například se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost," přiblížil Jan Marian. 

Za Rusko jednání okomentoval na sociální síti bývalý prezident Dmitrij Medveděv. Podle něj nebudou mít mírové návrhy šanci na úspěch, dokud se Ukrajina nevzdá části svého území. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.