V sousedních zemích mají pošty velké zisky. Fungují ale úplně jinak

Zatímco Česká pošta se topí v problémech, pošty v okolních zemích úspěšně fungují. Pracují totiž úplně jinak než v Česku. Například v Německu má soukromá společnost Deutche Post monopol na doručování balíků a psaní do jednoho kilogramu. Kromě toho pod ni spadá také společnost DHL, která pro ni doručuje větší balíky.

Přestože je německá pošta jednou z největších logistických společností na světě, ve většině menších německých měst vlastní pobočku nemá. Aby se poštovní služby v daném městě mohly provozovat, musí se stát některý z podnikatelů jejím partnerem.

"Svážím pro Německou poštu u soukromého dopravce vlastně balíčky, objíždím tady ty trafiky po těch městečkách, vesničkách. A pak to všechno svážím na hlavní poštu," popsal poštovní doručovatel v Německu David Lauber.

[chooze:article;value:497927]

Podobně funguje i pošta v Rakousku. A podle ekonomů by taková změna prospěla i České poště. "Problém České pošty může být v tom, že je ve státních rukou a politici pak tlačí na management, aby se udržovala vysoká zaměstnanost. Nedokáže to, co dokázaly alternativy pošt v jiných státech kolem nás, kde tyto společnosti bývají většinou ziskové," upozornil ekonom Štěpán Křeček.

V porovnání s ostatními zeměmi má Česká pošta navíc nejvíce poboček na 100 000 obyvatel. Zatímco v Rakousku je jich 19, v České republice je jich o 11 více. "Pokud bychom měli porovnat výkony České pošty například s tou rakouskou, tak při obratu rakouské pošty 60 miliard korun ročně skončí pošta se ziskem zhruba 9 miliard, zatímco Česká pošta dosahuje obratu necelých 20 miliard korun a ztráta je zhruba 1 miliarda," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Například v Polsku funguje státní pošta. Podobně jako ta česká byla také ještě nedávno ve ztrátě. V roce 2021 se jí ale podařilo trend otočit a dostala se do zisku. Aby podobného výsledku dosáhla i Česká pošta, musela by podle ekonomů nabídnout zákazníkům kvalitnější služby za lepší ceny než konkurence.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.