V Srbsku propukly obří protesty. Lidem vadí zbraně i vládní špičky

Protesty, jaké Srbsko dlouho nepamatuje. Ulice Bělehradu zaplnily desetitisíce lidí, kteří svým skandováním dávali vládě jasně najevo, že už bylo dost násilí. Po politicích chtějí jediné – aby jejich dětem zajistili bezpečí.

Demonstrace vyvolaly dva útoky střelnou zbraní z minulého týdne. Jedním z útočníků byl přitom teprve 13letý školák, který na základní škole v Bělehradě zastřelil otcovou zbraní jednoho člena ochranky a osm spolužáků. Dalších sedm lidí zranil.

"Požadujeme výměnu srbského ministra vnitra Bratislava Gašiče, ministra školství Branka Ružiče a šéfa tajných služeb Aleksandara Vulina. Chceme, aby srbský parlament vedl debatu o rezignaci vlády a bezpečnostní situaci v Srbsku," prohlásila učitelka Marina Vidojevičová.

[chooze:article;value:503561]

Vedle odstoupení nejvyšších vládních představitelů požadují demonstranti také zrušení novin nebo televizních kanálů, které podle nich propagují násilí, a také okamžitou reformu zákonů týkajících se držení zbraní. Srbsko je zemí s nejvyšším počtem střelných zbraní na obyvatele v Evropě. Podle průzkumu z roku 2018 připadá v zemi na 100 obyvatel 39 zbraní. Většina z nich je držena nelegálně.

Srbský prezident Vučič protesty odsoudil a obvinil opozici, že využívá národní tragédii k prosazování svých zájmů. Přislíbil už ale zpřísnění zákonů a vyhlásil 30denní amnestii, během které mohou lidé beztrestně odevzdat nelegálně držené zbraně. Jen během prvního dne jich policie vybrala okolo 1 500.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.