V srpnu vzroste spotřební daň na naftu. Diesel kvůli tomu podraží

Na stojanech čerpacích stanic aktuálně svítí cena za litr nafty okolo 33 korun. "No je to špatně, ale s tím my nic nenaděláme," stěžují si lidé. Třeba v Jihlavě od neděle ceny benzínu a nafty stouply v průměru o korunu za litr. Před zhruba dvěma měsíci stála nafta asi o dvě koruny méně. Jenže v následujících dnech kvůli úpravě spotřební daně ceny prudce vzrostou. Čerpací stanice prý zatím zvýšený zájem o naftu nepociťují. "Pro nás to znamená, že můžeme ještě během dneška a zítřka očekávat zvýšené prodeje pohonných hmot na čerpacích stanicích a my předpokládáme, že tento návrat daně na původní hodnotu promítneme do cen někdy koncem tohoto týdne," uvedl manažer korporátní komunikace MOL Martin Pavlíček.

[chooze:article;value:515202]

"Co se týče prodeje na našich čerpacích stanicích, můžeme říci, že je standardní ve srovnání s minulým týdnem," uvedla mluvčí sítě čerpacích stanic ORLEN Benzina Lada Gadas. Původně měla snížená sazba daně platit až do konce letošního roku. Vláda se ale rozhodla ji vrátit na původní úroveň kvůli nižší ceně nafty a také vyššímu příjmu do státního rozpočtu. Loni v létě vláda kvůli vysokým cenám na světovém trhu spotřební daň u benzínu i nafty snížila. V té době litr nafty vyšel na zhruba 45 korun. U benzínu po pár týdnech vrátila daň na původní hodnotu, teď to čeká naftu. "Ty přínosy pro státní rozpočet budou zhruba 800 milionů korun měsíčně," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:513995]

Ne všem se ale změna zamlouvá. ​"Jednak je vždycky nepříjemné, když se pravidla mění v průběhu hry a spotřební daň měla platit do konce roku. To znamená změnu nějakých smluv, možná nějaké tendry, ale především to ohrozí konkurenceschopnost našich dopravců vůči polským autodopravcům," uvedl mluvčí společnosti ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Na růst cen pohonných hmot nemá vliv jen spotřební daň, ale také cena ropy nebo síla koruny. Podle analytiků ceny v následujících týdnech ještě porostou.

Téma okomentoval ekonom Petr Bartoň:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.