V Súdánu se opět rozhořely boje. Češi musí na evakuaci čekat

Klid zbraní kvůli muslimskému svátku vydržel pouze několik hodin. V sobotu ráno se súdánské hlavní město Chartúm opět ocitlo pod palbou.

Zásah dostalo i mezinárodní letiště. Jeho poničení značně komplikuje snahy o evakuaci lidí ze země. V té přitom stále zůstávají i čtyři čeští občané. Súdánská armáda oznámila, že usiluje o zabezpečení odvozu diplomatů ze Spojených států, Británie, Číny a Francie. Nový pokus, jak dostat své lidi do bezpečí, připravuje i německá armáda. Čtyři Češi v zemi prý zatím mají smůlu.

"Pozemní i vzdušná situace v Súdánu je nadále riskantní, protože boje stále probíhají. V tuto chvíli české velvyslanectví nemá informace o tom, že by v nejbližší době bylo možné takovou evakuaci provést," upozornila mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

České úřady jsou se všemi krajany v Súdánu v kontaktu. Na tom, jak své lidi co nejrychleji z válkou zmítané země dostat, spolupracuje česká diplomacie i s ostatními státy Evropské unie.

[chooze:article;value:500757]

​"Státy EU mají evakuační seznam a na něj se hlásí civilisté, kteří v zemi jsou. Na tom se Česká republika podílí a nahlásila tam všechny naše občany," dodala Wernerová.

Boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými milicemi RSF se v zemi znovu rozhořely poté, co je v pátek přerušily oslavy konce ramadánu. Kromě hlavního města zuří boje také na západě země, kde je prý situace katastrofální, protože tamní nemocnice nezvládají nápor raněných civilistů.

"Letošní svátek byl jiný než ty předchozí. Přichází totiž během bombardování, krveprolití a teroru, který lidé prožívají," smutnil Súdánec Gamal Habib.

"Chtěl bych vyzvat obě strany, aby ukončily tuhle válku. Nevzejde z ní žádný vítěz, pouze ničení rabování a loupeže," dodal jeho krajan Othman Merghany.

Podle Světové zdravotnické organizace při střetech zemřelo už přes 400 lidí, více než 3 500 jich je zraněných a 20 tisíc lidí muselo ze země uprchnout.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.