V Tatrách uklouzla česká turistka. Padala 80 metrů

[chooze:gallery;value:34969]

​Sedmačtyřicetiletá turistka z Česka uklouzla v neděli ze zledovatělého svahu nazývaném Velký hang v Malé Studené dolině ve Vysokých Tatrách. Padala z výšky 80 metrů přes skalní práh v oblasti Jezerní stěny, informovala na svých webových stránkách slovenská Horská záchranná služba (HZS).

"Nehodu nahlásili svědci, kteří pád viděli," upřesnila HZS. Na místo okamžitě vyrazil vrtulník s lékařkou. Jeho posádka se ale později vrátila pro další dva záchranáře. "Po poskytnutí neodkladné zdravotní péče českou turistku s podezřením na poranění páteře a další zranění transportovali na místo, kde bylo možné ji vyzvednout leteckou technikou," popsala horská služba.

[chooze:article;value:531119]

Pomocí palubního jeřábu zraněnou turistku spolu s lékařkou evakuovali z doliny. Ve Starém Smokovci pak byla zraněná žena transportována letecky do popradské nemocnice.

V souvislosti s nedělním zásahem vydala tatranská horská služba upozornění pro návštěvníky, aby byli velmi opatrní. "Ve vyšších polohách je terén po ochlazení silně zledovatělý. Pohyb v takových podmínkách si vyžaduje zkušenosti a použití zimní výbavy, jako jsou nesmeky a cepín. 

Spadlé horolezkyně a problém s kolenem. Za dva dny zachraňovali v Tatrách čtyři Čechy (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.