V Tatrách zachraňovali nezodpovědné turisty. Měli s sebou roční batole

Oznámení o turistech, kteří uvízli na letní stezce Tatranské magistrály mezi Štrbským a Popradským plesem, slovenští horští záchranáři obdrželi v úterý v podvečerních hodinách. "Nerespektovali řádně označenou závoru v terénu a pokračovali dál, a to navzdory oznámení o lavinovém nebezpečí," uvedla na facebooku horská záchranná služba.

Nezodpovědnost muže a ženy podtrhl fakt, že s sebou měli roční batole. Zhruba 150kilový muž se podle záchranářů brodil hlubokým sněhem, čímž vyčerpal veškeré své síly.

[chooze:article;value:488511]

​"Záchranáři ho naložili na sáně a s pomocí sněžného skútru dopravili do hotelu u Popradského plesa," popsali zásah. Na stejné místo doprovodili i matku s dítětem. "Záchranná akce byla ukončena o půlnoci," doplnili záchranáři.

Ve Vysokých Tatrách, kde Popradské pleso leží, ještě předevčírem platil čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Od úterního odpoledne se riziko snížilo na třetí stupeň, který ale stále znamená poměrně vysoké nebezpečí uvolnění laviny.

​"Zejména v užších roklích a místech, která jsou zastíněná, se stále nacházejí desky navátého a nestabilního sněhu, které se mohou uvolnit i s malým zatížením," uvádí na webových stránkách Středisko lavinové prevence k aktuální situaci na slovenských horách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.