V Texasu zuří velké lesní požáry! Oheň zničil tisíce čtverečních kilometrů půdy

Největší z posledních texaských požárů Smokehouse Creek Fire, se rozrostl z více než dvou tisíc čtverečních kilometrů na dnešních takřka tři a půl tisíce kilometrů čtverečních, informuje americká stanice NBC News s odkazem na Texas A&M Forest Service. Rychlost, s jakou se požáry šíří, "rozhodně není standardní", řekla Melissa Tooleová, administrativní pracovnice lesní správy. Požár Smokehouse Creek v texaském Panhandlu byl podle údajů tamní lesní správy zatím lokalizován pouze ze 3 % a stále se šíří.

Texaský guvernér Greg Abbott v úterý vyhlásil stav katastrofy pro 60 okresů. Kvůli rychle se šířícímu požáru v texaském Panhandlu muselo zařízení na výrobu jaderných zbraní na krátkou dobu evakuovat většinu svých zaměstnanců. V úterý odpoledne začala společnost Pantex na síti X zveřejňovat informace o požáru, který postupoval ze severu. Podle mluvčího Národního úřadu pro jadernou bezpečnost zaměstnanci závodu Pantex postavili protipožární bariéru na ochranu objektu a na místě zůstal jen nezbytný personál.

[chooze:article;value:543167]

Společnost v úterý večer uvedla, že provoz závodu byl "až do odvolání zastaven", ale že "všechny zbraně a speciální materiály jsou bezpečné a nedotčené," informovala agentura AP. Na otázku ohledně potenciálního nebezpečí požáru mluvčí pouze uvedl, že Pantex "má robustní zařízení navržené tak, aby požár nepoškodil zařízení závodu".

https://twitter.com/CNN/status/1763003575150539020

Rychlý růst lesních požárů v texaském Panhandle je ohromující. Silný vítr a velmi suché podmínky v pondělí poskytly pro šíření požáru ideální podmínky, řekl Samuel Scoleri, meteorolog z Národní meteorologické služby v Amarillu. Některé oblasti v Panhandle zaznamenaly vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu, s ještě silnějšími nárazy. V oblasti obvykle hodně fouká a panuje zde intenzivní sucho s relativní vlhkostí jen 20 %, na některých místech i nižší.

Požáry v Texasu a Oklahomě už spálily tolik půdy, že zpustošená oblast je viditelná i z vesmíru. Satelitní snímky ve středu odpoledne zachytily vypálenou zem táhnoucí se od texaské Panhandle až po západní Oklahomu.

Poskytovatel elektřiny, který obsluhuje sedm okresů v Panhandle, uvedl, že bude muset obnovit přibližně 185 kilometrů elektrického vedení, které stálo v cestě požárům. "Naše vedení obsluhuje oblast kolem (města) Canadian a v okolí města a ve venkovských oblastech až po Glazier jsou rozsáhlé škody," uvedl dříve ve středu generální ředitel společnosti Randy Mahannah a dodal, že nejméně dva zaměstnanci jejich společnosti přišli při požárech o své domovy.

Požáry mají zatím jednu oficiálně potvrzenou oběť, a to v těžce zasaženém okrese Hutchinson, uvedla ve středu odpoledne koordinátorka veřejné správy okresu Hutchinson Deidra Thomasová. "Máme jedno potvrzené úmrtí ze Scotts Acres (čtvrť ve Stinnettu)," řekla Thomasová. Podle informací CNN jde o třiaosmdesátiletou Joyce Blankenshipovou, která zemřela ve svém domě ve Stinnettu.

"Tento rozsáhlý požár připraví o život tisíce kusů dobytka," uvedl pro Farm Progress Andy Holloway, agronomický agent okresu Hemphill. "Znám jednoho rančera poblíž města Canadian, který přišel o 280 krav. Jiný rančer jich ztratil více než 300 a jeden přišel o 50 nebo více dvouletých chovných kusů," řekl Holloway a dodal, že v okrese Hemphill jsou desítky zničených domů a tisíce mrtvých kusů dobytka. Komisař texaského ministerstva zemědělství Sid Miller ve středu uvedl, že oblast Panhandle je pro zemědělství státu klíčová.

"Tyto požáry nejen ohrožují životy a majetek, ale budou mít také značný dopad na náš zemědělský průmysl. Více než 85 % dobytka ve státě se nachází na rančích v Panhandle. Jsou tam miliony kusů dobytka, přičemž v některých městech je více dobytka než lidí," uvedl Miller v tiskové zprávě. Podle Millera by škody mohly být "katastrofální". "Farmáři a rančerové přicházejí o všechno."

Mohutné lesní požáry v Chile si vybírají krutou daň, zahynuly desítky lidí (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.