V továrně firmy Nexen Tire začala stávka. Zaměstnanci chtějí vyšší mzdy

V továrně firmy Nexen Tire v Žatci zahájily odbory v úterý stávku. Dělníci firmy požadují novou kolektivní smlouvu, ve které žádají nárůst mezd o šest procent, aby se jejich výplaty mohly srovnat s inflací. O stávce se mluvilo již delší dobu. Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost už loni v lednu.

Jednání o kolektivní smlouvě, která by pracovníkům korejské firmy pomohla zvládat inflaci, podle odborářů nebyla plodná. "Jednání, která vedeme o kolektivní smlouvě, byla zdlouhavá a zbytečně protahovaná. Chování firmy mohu označit za arogantní," prohlásil v pondělí předseda odborů ve firmě Nexen Tire Pavel Rohel.

[chooze:article;value:485505]

Žatecká továrna zaměstnává 1 100 lidí. Do stávky, která začala v úterý v 8 hodin ráno, se zatím aktivně zapojilo 191 pracovníků. Stávka má být podle plánů odborů časově neomezená a má trvat do chvíle, dokud se nepodaří s vedením firmy dohodnout. Poslední jednání odborů s firmou, které mohlo stávku odvrátit, se konalo v pondělí odpoledne. I to však ztroskotalo.

I když se do stávky aktivně zapojila pouze část pracovníků, podle odborů má protest mezi zaměstnanci továrny podporu. Svůj souhlas se stávkou měla vyjádřit nadpoloviční většina pracovníků. Továrna navíc údajně nemůže v současnosti fungovat ve svém běžném provozu, protože jsou stávkou postiženy její strategické pozice.

Stávku podpořil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Půjdeme se zaměstnanci informovat jihokorejské velvyslanectví v Praze, jak se investor z jejich země chová v ČR k zaměstnancům. Jednání o kolektivní smlouvě trvalo přes dva roky a nikam nevedlo. Je čas to změnit!" napsal Středula v úterý ráno na twitteru.

V půl dvanácté se demonstrace přesunula do Prahy. Stávkující zamířili před ambasádu Jižní Koreje, odkud firma Nexen Tire pochází. Po velvyslanci odboráři požadovali, aby moderoval diskuzi mezi nimi a vedením firmy.

TN.cz oslovilo také firmu Nexen Tire se žádostí o komentář ke stávce. Společnost ale zatím na otázky neodpověděla.

Firma Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Společnost s jihokorejským majitelem má své sídlo v Bitozevsi v okrese Louny, další továrny má v Jižní Koreji a v Číně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.