V tureckém letovisku se ceny vymkly kontrole. Místní se bouří proti Rusům

Třiadvacetiletá kadeřnice Dilyan si prý už ani nepamatuje, kdy naposled koupila sobě a svým dětem maso. Denně si vydělá v přepočtu necelých 220 korun. Už dřív pro ni bylo náročné vše zaplatit. Průměrný nájem se pohyboval okolo v přepočtu zhruba 2 000 korun, nyní je to ale už kolem 10 tisíc.

"Majitelé raději pronajmou nemovitost Rusům než chudým lidem, jako jsme my. Platí totiž dvakrát tolik, proto se nám tolik zvýšily nájmy," postěžovala si Dilyan.

Krátce poté, co začala válka na Ukrajině, se přistěhovalo do Antalye asi 200 tisíc Rusů. "Všichni žijeme v jednom domě s lidmi z Ukrajiny. Naše děti si hrají a plavou na pláži s ukrajinskými dětmi. Staráme se jeden o druhého a nezajímáme se o politiku," poznamenala Světlana Kanišová, Ruska žijící v Antalyi.

[chooze:article;value:545994]

​Nicméně tito Rusové se podle místních odlišují od jiných uprchlíků. "Neobviňuji Syřany, že k nám přišli, protože na ně padaly bomby. Ale pro Rusy je situace úplně jiná. Mají peníze a přijíždějí k nám jen proto, že je to tady levné. Kradou nám životy a zároveň je komplikují," zlobí se kadeřnice Dilyan.

Za loňský rok v Antalyi podle úřadů koupili víc nemovitostí cizinci než Turci. Ceny tlačí místní obyvatele pod hranici chudoby, a tak je prý nevraživost vůči Rusům všudypřítomná.

"Před lety jsme jezdili do Turecka, nyní se tam ale ceny výrazně zvedly," poznamenal Rus Artur Petrov. "Nevím, co se děje s touhle zemí. Co se změnilo? Proč nás už nechtějí?" přidala se Natalja, ruská učitelka angličtiny žijící v Turecku.

Turecko kvůli vypjaté situaci zpřísnilo pravidla pobytu pro Rusy s turistickým vízem. Kdo nemá zajištěný příjem, může být ze země vyhoštěn. Odborníci tvrdí, že pokud bude tamní vláda k situaci laxní, do pěti let prý v Antalyi nemusí žít už ani jeden Turek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.