V Turecku hrozí velké hubení psů. Za kontroverzním zákonem stojí Erdogan

Po celém Turecku žijí v ulicích až čtyři miliony toulavých psů. A podle vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je mnoho z nich nebezpečných – útočí na lidi a mohou přenášet vzteklinu.

Nový zákon turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje počítá s tím, že úřady budou toulavé psy odchytávat, umisťovat je do útulků, a pokud si je do měsíce nikdo nevyzvedne, veterináři je budou muset utratit.

[chooze:article;value:490863]

​Podle zákona mohou být utraceni psi, kteří trpí bolestmi, jsou agresivní nebo představují riziko pro člověka. Mnoho ochránců zvířat ale argumentuje tím, že takové riziko není přesně specifikované.

"Jsem přesvědčen, že by to bylo zákonem totálně zneužíváno a bylo by utraceno spoustu psů, kteří vůbec nejsou agresivní a utraceni by být nemuseli," říká Evžen Korec, ředitel Zoologické zahrady Tábor a předseda Cane Corso klubu ČR.

Tisíce lidí proto už vyšly do ulic protestovat proti zákonu, který podle nich povede k masovému zabíjení psů.

"Nevím o tom, že by v jakékoliv jiné zemi něco podobného platilo nebo i mohlo platit, protože tohle je přístup, který skutečně odpovídá velmi málo rozvinutým zemím," upozorňuje Korec.

Opozice, která vede zastupitelstva v hlavním městě Ankaře a v nejlidnatějším Istanbulu, už dala jasně najevo, že se zákonem řídit nebude. Vláda ale jejich starostům hrozí dokonce až dvouletým vězením. 

Toulaví psi zabili na farmě 20 kůzlat. Majitel příště hodlá střílet (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.