V Turecku jsou stovky Čechů. Otřesy přišly náhle a nečekaně, popsala žena

Dunivé otřesy, popadané nádobí a chvíle strachu, co bude dál. Přesně tohle zažila v pondělí brzy ráno ve svém tureckém bytě paní Lucie s rodinou. "My jsme se probudili už v noci, kdy ty otřesy byly. Bylo to několik minut. Hýbaly se lustry, padaly věci z polic. Říkala jsem si, že to je někde blízko, že to je velké," popsala Lucie.

Paní Lucie byla několik set kilometrů od epicentra zemětřesení, jiní Češi dokonce přímo v jeho centru teď hledají rychle cestu zpět do vlasti. "Podařilo se nám v průběhu dne je přesměrovat autem do Kayseri a měli by z Kayseri přes Istanbul odlétat do České republiky," uvedl ředitel konzulárního oddělení ministerstva zahraničí Martin Smolek.

[chooze:article;value:488583]

Že by mezi zraněnými nebo mrtvými byli čeští občané, vyvrací i zástupci cestovních kanceláří. "Aktuálně v Turecku nemáme žádné naše zákazníky," sdělil mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

"Na turecké riviéře žádní naši klienti nejsou," přidala se Ilona Topolová z CK Blue Style. "Aktuálně v Turecku nemáme žádné klienty," uzavřela mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Naopak Turci, kteří si za svůj domov vybrali Českou republiku, jsou v těchto hodinách jak na trní. Například pan Alí stále čeká na informace o svých příbuzných. "Zatím nemám moc dobrých zpráv. Doufám, že jsou všichni ale v pořádku," sdělil.

Ministerstvo zahraničí žádá české občany, kteří stále jsou na území Turecka, aby se přihlásili do systému DROZD. V případě dalších mimořádných událostí je budou neprodleně úředníci informovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.