V Turecku se zatýká ve velkém. Úřady řeší, proč se zřítilo tolik budov

Zhroucené budovy a tisíce lidí pohřbených pod sutinami. V Turecku roste hněv vůči Erdoganově vládě, která nekvalitní výstavbu povolila. Tamní úřady začínají ve velkém vydávat zatykače. Do vězení půjdou ti, kteří se na stavbě zřícených budov nesplňujících stavební předpisy podíleli. 12 lidí už je ve vězení.

Odborníci už léta upozorňují na to, že stavby v Turecku nejsou dostatečně bezpečné. Úřady ale kvůli podpoře stavebnictví v zemi prodávaly povolení i pro nevyhovující stavby. A mnozí se tak přísným předpisům vyhnuli.

[chooze:article;value:489219]

"Erdoganova politika hospodářského růstu je založená na stavebnictví. 30 milionů staveb bylo legalizováno v rámci nových předpisů z roku 2017. Autority se snaží obvinit stavaře, ale musíme se ptát, kdo jim dal povolení," uvedla analytička Ústavu mezinárodních vztahů Pelin Ayan Musilová.

Zemětřesení přišlo pro Erdoganovu vládu v naprosto nevhodnou chvíli. Za pouhé tři měsíce se v Turecku chystají volby a prezidentské křeslo se pod Erdoganem začíná kývat. "Různé opoziční frakce, které se v minulosti nemohly shodnout, se teď spojují proti vládě. Opozice je nyní velice aktivní a snaží se působit tak, že dělá pro lidi víc než Erdogan," doplnila Musilová.

Vláda se snaží získat plnou kontrolu nad děním v zemi a vyhlásila výjimečný stav. Lokální bezpečnostní složky ale podle analytiků nedokážou plnit svou práci. V zasažených oblastech se masivně rabuje a výjimkou nejsou ani útoky na obyvatele, ze kterých lidé často obviňují syrské uprchlíky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.