V USA odhalili dílo inspirované Dvořákem. Podílela se na něm umělá inteligence

Ve Washingtonu představili dílo, které oživilo odkaz jednoho z nejslavnějších hudebních skladatelů všech dob. Kombinace vizuálního umění a zvukových prvků, ve kterých jsou zakomponovány skladby Antonína Dvořáka, vypráví o jeho životě. A to vše za pomoci umělé inteligence.

3D vizualizace se odehrává na obrazovce velké 10krát 10 metrů. Má diváka pohltit a působí dojmem pohyblivého obrazu, který se snaží uniknout ze svého rámu.

Unikátní dílo se skládá ze čtyř kapitol Dvořákova života. Divák tak pronikne do jeho dětství, života v Praze, nebo dokonce do New Yorku, kde složil svá nejvýznamnější díla, zejména Novosvětskou symfonii. Antonín Dvořák zůstává ve Spojených státech dodnes velkou osobností.

[chooze:article;value:572426]

"Jeho skladby jsem znal už dříve. V posledních deseti letech jsem často pracoval s klasickou symfonickou hudbou a mám k němu obrovský respekt," říká autor díla Refik Anadol.

Projekt nebyl vůbec jednoduchý. Příprava trvala zhruba rok a Anadol musel se svým týmem sesbírat 135 milionů obrázků New Yorku a 24 milionů obrázků Prahy.  "Sbíráme všechna data sami, což trvá měsíce. A s hudbou je to daleko těžší. Dvořák má kolem 200 skladeb a každá je tvořena za jiných podmínek, v jiném roce, má jinou rychlost," dodává.

[chooze:article;value:571744]

Sponzorem výstavy Dvořákovy sny je rodinná nadace Karla Komárka a společnost Allwyn. "Když jsem přišel jednou během koronaviru do galerie v Berlíně, viděl jsem dav fascinovaný úžasným dílem. Řekl, jsem si, že musíme něco udělat. Tak jsem si začal Refika googlit. A řekli jsme si, že vytvoříme něco krásného s příběhem," vzpomíná Komárek.

"Loni jsme umožnili, aby dílo bylo v Praze. A letos jsme se rozhodli dostat ho sem do Washingtonu. V Allwynu jsme se zavázali měnit životy. A podpora takových projektů je součástí našeho závazku," tvrdí ředitel komunikace společnosti Allwyn Will Oscrow. Výstava bude v americkém Kennedyho centru otevřena veřejnosti do 24. září 2024.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.