V USA odhalili vzácnou nákazu. Nemoc v minulosti vyhladila velkou část lidstva

V minulosti si nemoc vyžádala velké množství obětí, nyní je ale výskyt dýmějového moru vzácný. Zdravotníci z Oregonu ho nyní poprvé po více než osmi letech diagnostikovali u člověka. Nakazit se měl obyvatel venkovské oblasti na severozápadě Spojených států amerických. Zda jde o ženu nebo muže, úřady neuvedly.

Pacient pravděpodobně chytil mor od své kočky, která právě jeho symptomy vykazovala, informoval portál CNNV době, kdy byl nakažený hospitalizován v nemocnici, se infekce rozšířila do jeho krevního oběhu. Lékaři proto zahájili léčbu antibiotiky, na kterou pacient velmi dobře reagoval.

Během pobytu v nemocnici se u něj ale rozvinul kašel, což by mohlo signalizovat přítomnost i takzvaného pneumonického moru. Ten se přenáší mezi lidmi. V rámci prevence před šířením nákazy lékaři zkontaktovali také blízké nakaženého.

[chooze:article;value:541493]

"Kontaktovali jsme všechny, kteří byli s nemocným v kontaktu nebo bydlí poblíž. Preventivně jsme jim dali léky," řekl lékař Richard Fawcett z okresu Deschutes County. Podle webu ABC News se zdravotníkům podařilo nemoc zachytit v raném stadiu a lidem z oblasti hrozí jen minimální riziko nákazy. "Během vyšetřování se neobjevily žádné další případy moru," dodaly úřady.

Dýmějový mor se na člověka přenáší z infikované blechy nebo kontaktem s nemocným zvířetem. Oregonské úřady vyzvaly obyvatele, aby se vyvarovali veškerého kontaktu s hlodavci a v žádném případě se nedotýkali těch zraněných nebo mrtvých. Kontaktu s hlodavci by měli zamezit i svým domácím mazlíčkům.

První příznaky se u nakaženého obvykle projeví dva až osm dní po kontaktu s infikovaným zvířetem nebo blechou. Symptomy často zahrnují rychlý nástup horečky, slabost, zimnici, bolest svalů a viditelně zduřené lymfatické uzliny.

Ačkoliv se jedná o velmi závažnou nemoc, dá se dobře léčit antibiotiky, která obvykle pacienti užívají po dobu jednoho až dvou týdnů. Neléčená nemoc je pak stále smrtelná.

Českem se rychle začal šířit černý kašel. Situace se prudce zhoršuje, přiznal úřad:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.