V USA se po 20 letech lidé nakazili malárií. Onemocnělo pět pacientů

První případ lékaři diagnostikovali 26. května na Floridě. Tam se objevili celkem čtyři nakažení. V Texasu byl pak první pacient zaznamenán 23. června, informovala agentura Reuters. U něj byla nemoc odhalena poté, co pracoval venku.

Centrum pro výzkum a prevenci nemocí (CDC) upozornilo, že malárie by měla být vnímána jako lékařská pohotovost a každý, kdo má příznaky, by měl být neprodleně vyšetřen. Podle odborníků ale riziko nákazy v USA zůstává celkově velmi nízké. "Zdá se, že případy v těchto dvou státech spolu nesouvisí," citoval portál CNN experty z CDC. Všichni nemocní pacienti se zotavují.

[chooze:article;value:510068]

Malárii způsobují paraziti, které přenáší komáři. Typickými a zároveň prvními příznaky jsou horečka, bolesti hlavy a svalů, zimnice nebo únava. Nakažené může trápit také nevolnost, průjem a mohou i zvracet.

Americké úřady přitom poslední případ, kdy se člověk nakazil malárií v USA a nedovezl si ji ze zahraničí, zaznamenaly před 20 lety. Poslední nakažený byl evidován v roce 2003 na Floridě, píše portál NBC News.

Od začátku letošního roku eviduje Státní zdravotní ústav (SZÚ) v České republice už 17 případů malárie. Po několika posledních letech, kdy pandemie koronaviru utlumila cestování do exotických zemí a počet nemocných nepřesáhl číslo 10, pacientů přibývá. V těchto případech si však nemoc nakažení vozí právě ze zahraničí.

V Evropě se šíří exotické nemoci přenášené komáry. Na vině je klimatická změna. Podívejte se na reportáž z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.