V USA se rychle šíří nový kmen koronaviru. Dokáže obejít imunitu

Ve Spojených státech se rychle šíří nový podtyp koronavirové varianty omikron, píše New York Post. Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) udělilo podtypu označení XBB.1.5.

Vědci tento podtyp koronaviru pozorují už několik měsíců. Virolog Andrew Pekosz z Univerzity Johna Hopkinse uvedl, že tato subvarianta má schopnost obcházet imunitu vytvořenou očkováním. Zároveň se dokáže vyhnout imunitě, kterou si tělo vybudovalo po předchozích nákazách koronavirem.

[chooze:article;value:481741]

"Virus se pevně váže na buňky, aby se mohl účinněji dostat dovnitř. To by mu mohlo pomoci být efektivnější při infikování lidí," uvedl Pekosz.

Data CDC ukazují, že nový kmen představuje 40,5 % potvrzených případů nákazy covidem. Ještě před týdnem byl přitom podíl tohoto podtypu pouhých 21,7 %. Nejvíce případů se zatím objevilo na severovýchodě USA. Například v New Yorku potvrdili nový podtyp u 70 % případů nakažení covidem.

[chooze:article;value:480513]

Podle expertky z Amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Barbary Mahonové má v budoucnu počet nakažených tímto podtypem ještě stoupat, a to všude po USA. Mahonová zároveň upozorňuje, že nová subvarianta pravděpodobně nezpůsobí závažnější průběh onemocnění než ty předešlé. Vyplývá to z výzkumu šíření viru v Singapuru.

Americký imunolog Rick Bright nicméně poukazuje na to, že většina lidí v Singapuru je očkovaná nejnovějšími vakcínami a posilujícími dávkami, což není případ populace ve Spojených státech. Podle nejnovějších dat CDC má totiž pouze 37,5 % Američanů starších 65 let nejnovější očkování proti omikronu.

Očkování čtvrtou dávkou proti koronaviru je v plném proudu. Odborníci vyjádřili svůj názor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.