V USA se střetli republikánští zájemci o Bílý dům. Trump ale chyběl

Boj o druhé místo – tak by se dala nazvat debata osmi uchazečů o republikánskou nominaci pro volby v roce 2024. Favorit Donald Trump chyběl. A podle průzkumů je zatím velmi nepravděpodobné, že by mu někdo z přítomných mohl stát v cestě.

"Jde o to, že tyhle volby nejsou o útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Jsou o 20. lednu roku 2025, kdy do úřadu nastoupí nový prezident," nechal se však slyšet Trumpův hlavní vyzyvatel a guvernér Floridy Ron DeSantis.

Podle amerických médií neměla debata na stanici Fox News žádného vítěze. Výraznou osobou, ale jen v negativním slova smyslu, byl podnikatel Vivek Ramaswami. Úvodní proslov totiž okopíroval od Baracka Obamy a poté označil klimatickou změnu za podvrh.

[chooze:article;value:518397]

Jeho zkušenější kolegové se do něj ostře opřeli. "Už toho mám za dnešní večer opravdu dost, tady od pána, který tu stojí a zní jako umělá inteligence," prohlásil například další kandidát Chris Christie.

I přes Trumpovu neúčast zaznělo jeho jméno hned několikrát. Když se moderátor ptal, zda budou přítomní bývalého prezidenta podporovat jako zvoleného kandidáta strany i v případě, že ho soud uzná vinným, dali si někteří se zvednutím ruky načas.

Místo přeplněné haly v Milwaukee, kde se debata konala, dal Trump přednost intimní atmosféře s bývalým moderátorem stanice Fox News Tuckerem Carlsonem. Oba dva mají proti tomuto televiznímu kanálu své výhrady a raději natočili rozhovor, při kterém je nikdo nerušil.

[chooze:article;value:519287]

​"Nemyslím si, že jsem do té debaty měl jít. Když vedete s padesáti, šedesáti procenty, možná sedmdesáti, proč bych nechal těch osm nebo deset, nebo kolik těch lidí je, aby na mě řvali?" prohlásil na toto konto sám Trump.

Politické debaty v USA tradičně sledují desítky miliónů lidí. Stanice Fox News zatím bilanci středečního večera nezveřejnila. Zato sociální síť X tvrdí, že Carlsonův rozhovor zhlédlo několik stovek miliónů lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.