V USA zveřejnili tajné dokumenty o atentátu na prezidenta Kennedyho

Atentát na prezidenta J. F. Kennedyho v roce 1963 v Dallasu dodnes provázejí nejasnosti a konspirační teorie. Průzkumy veřejného mínění již dlouho ukazují, že většina Američanů nevěří oficiálnímu závěru dvou vyšetřujících komisí, že Kennedyho zabil jediný člověk, Lee Harvey Oswald, který jednal sám, uvedla CNN.

Zveřejnění dokumentů nařizuje zákon v roku 1992, první část odtajnil exprezident Donald Trump, za Joe Bidena jde o druhou várku. Celkem už dal Národní archiv na internet 97 procent z pěti milionů stránek.

[chooze:article;value:408339]

​Zveřejnění několika tisíc dokumentů bylo na žádost tajných služeb odloženo z důvodu národní bezpečnosti. Další část materiálů by se měla dostat na veřejnost za půl roku, informovala BBC.

Badatele velmi zajímají okolnosti setkání Oswalda s důstojníkem sovětské tajné služby v Mexiko City zhruba měsíc před atentátem. Ukázalo se, že CIA tehdy  při přísně tajné operaci odposlouchávala sovětské velvyslanectví, sice se souhlasem mexického prezidenta, ale bez vědomí dalších mexických představitelů. Výzkumníci z neziskové organizace Mary Ferrell Foundation podle BBC uvedli, že CIA informace o Oswaldově pobytu v Mexiku zatajuje a že některé záznamy CIA nebyly do archivů nikdy předány.

[chooze:article;value:450740]

​Profesor Larry Sabato zjistil, že 28 záznamů CIA z tohoto období v archivu chybí. Jak ale řekl CNN, mohly se v tom množství papírů prostě ztratit. Dodal, že pokud lidé hledají důkaz, který by podpořil konspirační teorie o tom, že Oswald nejednal při zabití Kennedyho sám nebo že do toho byla nějak zapletena CIA, tak ten zde nenajdou.

"Pravdou není, že Oswald byl součástí spiknutí s cílem zabít Kennedyho," řekl. "Pravda je, že tomuto atentátu se dalo zabránit a že se mu dalo a mělo zabránit, kdyby CIA a FBI dělaly svou práci,“ citovala jeho slova CNN.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.