V Ústí nad Labem testují chytré kamery. Umí vypátrat muže s koženou brašnou

Ústecká radnice testuje chytré bezpečnostní kamery. Jejich možnosti prověřil i štáb TV Nova. Úkol zněl jasně: Najít muže s taškou v ruce. Chytré kamery nezklamaly a muže vypátraly. Dosud to přitom fungovalo tak, že pokud operátor hledal například muže s koženou brašnou, musel prohlédnout hodiny záznamu. Teď na to stačí dvě kliknutí.

Kamery umí najít auta podle registrační značky, pohřešované dítě nebo rozbitou výlohu. Pozná ji podle zvuku rozbitého skla. Všechno v řádu sekund. "Ten systém nám umožní rychlejší zpracování těch záznamů, je to práce pro jednoho člověka," dodává za systém zodpovědný pracovník městské policie Jiří Hýl.

[chooze:article;value:523952]

​Strážníci už mají v terénu 23 chytrých kamer. Ty navíc kromě napájení nepotřebují žádné kabely. Čím méně kabeláže, tím vhodnější jsou také do vyloučených lokalit, kam je strážníci plánují umístit.

Podobný systém funguje například v nedalekém Mostě. Strážníkům pomáhá především s identifikací míst, kde se sházejí opilci nebo kde se lidé zbavují starého nábytku. "Nám systém ukáže, že je tam větší počet osob. Na základě toho zjistíme, že se u těch večerek popíjí alkohol nebo že se tam odkládá nekomunální odpad," vysvětluje šéf tamních strážníků Jaroslav Hrvol.

Přístup ke kamerám je zabezpečený. Každé jejich použití se důsledně eviduje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.