V zahraničí je daňové přiznání jednodušší. Vše vyřídí on-line v pár krocích

Daňové přiznání. Noční můra mnoha z nás. Složitá je orientace v daňovém systému i v lejstrech a dokumentech. V Litvě to už několik let neplatí.

"Stát už má veškeré informace. Tady vidíte, že nic nedlužím a tady kolik peněz jsem zaplatil na daních. V dalších krocích se mě ptají, jestli mám nějaké další příjmy. Vidíte, že jde jen o sedm kroků. Nakonec se mi zobrazí má pojištění, která si u nás mohu odečíst z daní. Odeslat přiznání a je hotovo," popsal litevský poslanec Domas Griškevičius.

Celý proces trval pouhých několik minut. Při podání daňového přiznání elektronicky mají lidé v Litvě navíc i další výhodu. Mohou spolurozhodovat o tom, kam stát část z jejich daní pošle.

"Můžu se rozhodnout třeba poslat část z mých příjmů na školu mých dětí, klidně i nějaké politické straně nebo odborovým svazům," vysvětlil poslanec.

[chooze:article;value:548769]

Ještě jednodušší každoroční práci s daněmi mají ve Finsku. Většina z obyvatel totiž přiznání nemusí řešit vůbec. "Je to díky rozsáhlému sběru dat. Pokaždé, když někdo dostane plat nebo udělá obchod na burze, informace o tom se k nám dostanou. Máme celkem 500 různých zdrojů dat. Díky těmto informacím jsme pak schopni vypočítat daně pro každého člověka," uvedl ředitel finské daňové správy Saku Airosmaa.

Finům se díky digitalizaci podařilo výběr daní zefektivnit. Základem k tomu je dostatečné množství informací o občanech. Na tom se shodují i v Litvě. "Data jsou klíčová. Data jsou jako zlato. Záleží ale také na tom, jak s nimi pracujete," sdělila litevská ministryně ekonomiky a inovací Aušriné Armonaité.

"Danění je ve Finsku velmi jednoduché. A jednoduché může být pouze, pokud máte o lidech dostatek informací," míní Olli-Pekka Rissanen z finského ministerstva financí.

Lidé ve Finsku podle průzkumů vládě dlouhodobě důvěřují a jsou tak ochotní osobní informace sdílet. Více času na oblíbené saunování místo chození po úřadech. I to přinesla postupná digitalizace, která ve Finsku začala už na začátku 70. let.

V Česku je to složitější

U nás je vrcholem digitalizace podávání přiznání interaktivní formulář a datová schránka. Ten, kdo podává daňové přiznání, přitom musí vyplnit několik stránek a potřebuje k tomu další podklady. Aktuálně je nejvyšší čas na podání přiznání v papírové formě, termín je do 2. dubna. Ten, kdo ho podává elektronicky, má ještě měsíc čas.

Počet příloh k daňovému přiznání se u každého liší podle toho, jaké slevy uplatňuje. Pokud jste zaměstnanec a máte povinnost ho podávat, protože máte třeba víc pracovních poměrů, nutná jsou potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů. Když máte hypotéku, přikládáte potvrzení o zaplacených úrocích, v případě, že máte dítě, je potřeba jeho rodný list. A tak by se dalo pokračovat. Pro podnikatele je formulář ještě složitější a delší. 

[chooze:article;value:540141]

Zjednodušení daňového systému přitom slibují politici už několik let. Zeštíhlit formulář chtěla současná vládní strana ODS už v roce 2006. Opoziční hnutí ANO zase o digitalizaci mluvilo v roce 2018, kdy bylo ve vládě.

"My jsme se dostali k tomu, že část daně z příjmu fyzických osob byla zdigitalizovaná, pak tam byla nějaká část, myslím silniční daň, byly tam určité daně, které byly nastartovány, ale byl harmonogram prací, jak v tom pokračovat dál a o tom já v tuto chvíli nic nevím," prohlásila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ve srovnání s pobaltskými zeměmi máme před sebou ještě dlouhou cestu. "V těchto severských zemích vám prostě přijdou vypočítané daně, co si ten stát myslí, a když nic neřeknete, tak vám jsou takto daně započítány," poznamenal vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Podle Komory daňových poradců je důležité, aby celý systém byl jednotnější a jednodušší. Poslední den na podání daňového přiznání papírově je v úterý. Elektronicky je ho možné podávat do 2. května. V případě využívání služeb daňového poradce máte čas do 1. července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.