V Záporožské jaderné elektrárně vybuchla nálož, tvrdí Ukrajinci

V Záporožské jaderné elektrárně (ZJE), která je od loňského března okupována ruskými vojáky, explodovala podle ukrajinské energetické společnosti Energoatom ruská nálož. Další zdroje ale zatím explozi nepotvrdily.

"V blízkosti velínu čtvrtého energetického bloku ZJE explodovala ruská nálož. Ruští okupanti pokračují v přeměně ZJE na vojenskou základnu a zaminovávají její okolí," cituje deník The Guardian z telegramu Energoatomu. 

"Podle našich zdrojů se nedaleko strojovny čtvrtého bloku ozval výbuch. Sami jaderní teroristé uvedli, že šlo o jejich výbušninu. Zvuky výbuchu zaslechli i ukrajinští jaderní pracovníci, kteří nadále pracují v ZJE. Rusové se však snažili dělníky ‘umlčet‘ a rychle zahladit stopy, aby to experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii nezjistili," tvrdí dále příspěvek sdílený Energoatomem.

[chooze:article;value:499542]

Už ve středu ukrajinské úřady informovaly, že se Rusové připravují na evakuaci elektrárny. "Kolaboranti a pracovníci, které Rusové do zařízení přivedli, byli varováni, že nucená evakuace může brzy začít, a proto by měli poskytnout seznam příbuzných a být připraveni k odchodu, jakmile zazní signál," tvrdí.

Na Ukrajinu se vrátilo 30 deportovaných dětí. Půl roku žily v ruských táborech:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.