V zásilce pro brněnský konzulát byly oči zvířat. Další balíček přišel do Prahy

Již s druhou podezřelou zásilkou se v pátek museli vypořádávat pyrotechnici. První dorazila ráno na ukrajinský konzulát v Brně, druhá pak na ukrajinské velvyslanectví v Praze. "I zde provádí pyrotechnici analýzu obsahu obálky, která na první pohled vypadá obdobně jako ta, která dorazila do Brna. Bližší informace sdělíme, jakmile pyrotechnici dokončí svoji práci," uvedla policie na twitteru.

Kvůli zajištění bezpečnosti uzavřeli policisté okolí, ale na rozdíl od brněnského případu nebylo potřeba nikoho evakuovat. Velvyslanectví je na ulici Charlese de Gaulla.

[chooze:gallery;value:29543]

Zásilka v Brně

​Policie v pátek o půl jedenácté dopoledne informovala o evakuaci ukrajinského konzulátu a jeho okolí včetně přilehlé školky. Na děti čekal přistavený autobus. Při evakuaci pomáhali také brněnští hasiči. Ti na místo vyslali dvě jednotky. Celkem bylo evakuováno 21 lidí, 6 z konzulátu a 15 ze školky.

"Na ukrajinský konzulát v Brně dnes ráno dorazila podezřelá zásilka typově odpovídající těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Zásilku pomocí RTG kontrolujeme," uvedla policie při zásahu. Z bezpečnostních důvodů bylo potřeba pro dopravu uzavřít nedalekou Barvičovu ulici.

[chooze:article;value:477469]

V 11:22 policie na twitteru informovala, že zásilka neobsahovala nástražný výbušný systém. V balíčku byla živočišná tkáň, nyní bude následovat podrobnější analýza v laboratoři. "Nemáme žádné informace o tom, že by pracovníkům konzulátu či nejbližšímu okolí hrozilo nějaké nebezpečí, nicméně stále platí původně vyřčené varování o kontrole příchozí pošty konzulátů a zbrojních společností," doplnila policie. Případ nyní vyšetřují brněnští kriminalisté. Děti už se vrátily do školky. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí byly v balíčku zvířecí oči.

"Prosíme všechny pracovníky konzulátů sídlících v ČR a obchodních společností vyrábějících zbrojní materiál, aby byli maximálně obezřetní při kontrole došlé pošty a při jakýchkoliv pochybách volali linku 158. Veřejnost bychom rádi požádali o šíření tohoto varování," varovala policie.

Ve španělském Madridu se v posledních dnech podařilo zachytit celkem pět dopisních bomb, jedna vybuchla. Jedna šla na americkou ambasádu v Madridu, další na armádní leteckou základně Torrejón de Ardoz u Madridu, na ministerstvo obrany, pak byla jedna adresována zbrojařské firmě a i premiérovi Pedru Sanchézovi. Ani v jednom případě se nikomu nic nestalo. Jeden člověk se ale lehce zranil, když mu dopisní bomba vybuchla v rukou na ukrajinské ambasádě.

Několik dopisových bomb zachytili tento týden v Madridu, podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.