V zemětřesením zasažených městech začíná bujet rabování. Policie už zadržela desítky podezřelých

Při osobních prohlídkách zadržených policisté objevili peníze, drahé mobilní telefony, počítače, zbraně, šperky a bankovní karty. Majitelé obchodů proto spolu s bezpečnostními složkami v postižených lokalitách neustále hlídkují a jsou připraveni pronásledovat každého, kdo vzbudí podezření.

Ulice, které zemětřesení nezasáhlo, jsou vylidněné a toho využívají lupiči, kteří řádí v obchodech, jež zůstaly nedotčeny. Podle agentury AFP se sice někteří lidé vloupali do supermarketů, ale činili tak v zoufalé situaci, protože sháněli potraviny a dětské zboží, jelikož pomoc do nejhůře zasažených oblastí dorazila se značným zpožděním. Nyní se však objevili zloději, kteří prohledávají obchody s elektronikou a oblečením. Řádění nenechavých lidí neunikly ani bankomaty.

[chooze:article;value:488811]

Při podobných pohromách není neobvyklé, že lidé berou spravedlnost do vlastních rukou. Na sociálních sítích se objevila videa, na kterých jsou údajně vidět zmlácení lupiči. Obyvatelka Hatay Aylin Kabasakalová těžko skrývá svou frustraci ze situace, která u nich panuje. "Hlídáme si své domy, svá auta. Lupiči rabují naše domy. Bohužel už není co říct. Jsme zničení, otřesení. To, čím jsme si prošli, je noční můra," řekla.

https://twitter.com/AFP/status/1624558400632946689?cxt=HHwWgoDUqcLQy4stAAAA

V provincii sousedící se Sýrií, do které se po zemětřesení uchýlilo více než 400 000 syrských uprchlíků, sílí podezření, že rabování mají na svědomí právě cizinci. Majitel obchodu s bílou elektronikou Nizamettin Bilmez, se kterým AFP mluvila, ale připouští, že pachateli krádeží mohou být i Turci. Jeho vysavače jsou méně atraktivní než telefony prodávané v sousedství, zejména proto, že zřícení bytů nad ním částečně zablokovalo vstup do jeho obchodu.

Turecká vláda pro tyto případy v sobotu vydala zvláštní nařízení. V dekretu se uvádí, že osoby podezřelé z rabování mohou být nyní v rámci výjimečného stavu, který vstoupil v platnost tento týden na dobu tří měsíců, zadržováni sedm dní místo čtyř.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu také řekl, že výjimečný stav znamená, že "od nynějška by lidé zapojení do rabování nebo únosů měli vědět, že za zády mají pevnou ruku státu".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.