V ženině uchu žil pavouk. Nejde o ojedinělý případ, varují lékaři

Pocit pohybu něčeho v uchu spolu s cvakáním a šustěním donutily 64letou ženu s Tchaj-wanu, aby se letos na jaře vydala k lékaři. Ten při pohledu do ucha zjistil, že se jí v něm zabydlel a svlékl malý pavouček. Svůj nález doktor Wang letos v říjnu zveřejnil ve vědeckém časopise The New England Journal of Medicine.

"Nebolelo to. Pavouk byl velmi malý. Jen asi dva až tři milimetry," cituje pak Wanga americká televize NBC. Podle něj přitom nejde o úplně ojedinělý nález. V uších lidí už viděl mravence, můry, šváby nebo komáry. Bylo to prý ale poprvé, kdy zaznamenal, že se zvířátko uvnitř ucha také zbavilo staré kutikuly.

Tuto zkušenost potvrzuje také jeho americký kolega David Kasle. Většina otorinolaryngologů (specialistů na nos, uši a krk) během své kariéry v lidských zvukovodech potká desítky brouků či jiných členovců, tvrdí. Podle studie z roku 2019 pak hmyz tvoří asi 14–18 % "cizích předmětů" nalezených v uších pacientů.

[chooze:article;value:524968]

Taková zkušenost je podle Kesla velmi nepříjemná. "Zvukovod lemuje extrémně citlivá tenká vrstva kůže. Pacient tak cítí, že se mu v uchu něco pohybuje, a to lechtání je často takřka nesnesitelné," vysvětluje.

Sám o sobě prý hmyz v uchu pro zdraví člověka nepředstavuje významné riziko. "Pokud dojde k nějakému poranění zvukovodu, upřímně řečeno, je to častěji od lidí, kteří se ho snaží dostat ven než od samotného brouka," dodává další otorinolaryngoložka Stacey Ishmanová.

Pokud se vám něco podobného stalo, lékaři nedoporučují do ucha cokoliv strkat. Existuje totiž riziko, že se poraníte a napácháte tak více škody než užitku. Nejlepší první pomocí je proto prý nalít do ucha olej, ať už ten na čištění uší určený, dětský nebo i rostlinný, a hmyz utopit a následně z ucha vytřást. I pokud bude takový pokus úspěšný, měli byste ale na ušní pro jistotu zamířit, aby se lékař přesvědčil, že je ucho skutečně čisté a neporaněné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.