V zimě jsou infarkty častější. Příznaky nepodceňujte a jednejte hned, radí lékaři

Ráno ještě dojel do práce, dopoledne už ležel na jednotce intenzivní péče s akutním srdečním infarktem. Panu Miroslavovi je 45 let a jak on sám říká, ani ve snu ho nenapadlo, že v tomto věku bude mít problémy se srdcem. "Prvním příznakem bylo bolení na hrudi a z té hrudi (jako od zad z lopatek) mi to vystřelovalo do levé ruky," popsal.

Nejčastější příčiny infarktu jsou kouření, vysoká hladina cholesterolu, kterou často trpí obézní lidé, a dědičnost.

Do nemocnice se pan Miroslav dostal až po několika hodinách od prvních příznaků. Dnes už by jednal jinak. "Já jsem takový typ, že nechodím k doktorovi," uvědomil si. 

"Je lepší přijet stokrát zbytečně, než jednou pozdě," upozornil předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart. "Každá minuta znamená další odumřelé buňky. Čím dříve dojde ke zprůchodnění koronární tepny, tím větší část toho srdíčka se zachrání," přidal se předseda České asociace akutní kardiologie ČKS Petr Ošťádal.

[chooze:article;value:475325]

K infarktu dochází při ucpání nebo velkému zúžení koronární tepny, která zásobuje srdce krví. Infarkt se projeví nejčastěji bolestí či tlakem na hrudi, slabostí, pocením a zhoršením dýchání. Pokud se podaří zprůchodnit tepnu do 90 minut, má pacient 95procentní šanci na další kvalitní život. Lidé bohužel v průměru zavolají záchranku až za dvě a půl hodiny.

Každoročně je s infarktem v českých nemocnicích hospitalizováno přes 14 tisíc lidí. Těch, kterým infarkt hrozí, je ale daleko víc. Vyšší riziko mají podle kardiologů muži a starší pacienti. Na pozoru by se ale lidé neměli mít jenom v zimě. "Podle statistik, které máme k dispozici, je to nejčastěji v pondělí a v ranních hodinách a tady si jen můžeme domyslet vliv toho stresu," upozornil Ošťádal.

Vánoce si podle kardiologů máme proto užít hlavně v klidu a pohodě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.