V4 je důležitá, shodli se premiéři. Bojujme proti nelegální migraci, vzkázal Fiala

[chooze:gallery;value:32212]

​Premiéři Petr Fiala, Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki přijeli na slovenský Úřad vlády za prozatímním premiérem Ľudovítem Ódorem v pondělí krátce po desáté hodině. Hlavními tématy jejich jednání byly válka na Ukrajině, energetická bezpečnost nebo výzvy spojené se zelenou transformací.

"Formát V4 je dobrou příležitostí pro utužování dobrých sousedských vztahů a slouží jako otevřený neformální dialog, který vede k lepší spolupráci u řady důležitých témat," poznamenal Fiala. 

"Nelegální migrace je problém, před kterým bychom neměli zavírat oči. Počty nelegálních migrantů neklesají, přestože máme trošku odlišné názory, jakou roli představují při prevenci další migrační krize navrhované změny migrační politiky. Tak jsme se přesvědčili, že základní pohled máme stejný. Všichni máme názor, že uprchlické kvóty nejsou řešením, že je nutné soustředit se na funkční návratovou politiku, efektivní ochranu vnější hranice," prohlásil.

"Musíme udělat všechno pro to, abychom Ukrajině pomohli," zdůraznil předseda české vlády. Společným zájmem V4 je podle něj vstup balkánských zemí do Evropské unie. 

Poslední události v Rusku podle českého premiéra ukazují, že situace v zemi je nestabilní. "Jenom to potvrzuje důležitost toho, abychom postupovali, pokud možno, společně," myslí si.

[chooze:article;value:509954]

Oznámil také, že mottem českého předsednictví bude "V4 pro občany". První prioritou českého předsednictví V4 bude podle Fialy bezpečná a vyspělá společnost. Druhou prioritou má být inovativní a propojená ekonomika. Třetí prioritou bude podpora Ukrajině.

"Jsem si vědom, že mezi prioritami a přístupy zemí V4 existují v některých věcech rozdíly, jsem ale přesvědčený, že i za této situace nacházíme v řadě klíčových témat shodu a můžeme dospět k rozumným výsledkům," upozornil Fiala.

"Co se týká agrese vůči Ukrajině, naše vláda drží kurz v této otázce," oznámil slovenský premiér. Slováci se chtějí zapojit do poválečné obnovy Ukrajiny. 

Zelená transformace je podle něj příležitostí pro Slovensko. "Jádro považujeme za udržitelný zdroj," vzkázal.

[chooze:article;value:504576]

"Měli jsme mnoho témat, která nás spojují," řekl předseda polské vlády. Pochvaloval si spolupráci mezi čtyřmi zeměmi, ačkoli se v posledních měsících mluvilo o sporech. Už nyní jednali o dodávkách plynu na zimu.

"Jasně ukazujeme, že venkovní organizace Evropské unie by měly být chráněné," sdělil. Obvinil některé nevládní organizace z toho, že pomáhají teroristickým organizacím. "Odmítáme kvóty," prohlásil.

"Rusko ukazuje, že je nevyzpytatelným státem," uvedl Morawiecki k událostem posledních dnů. 

Předseda polské vlády také upozornil, že pro všechny čtyři země je důležitý průmysl. "Evropská klimatická politika se snaží snížit konkurenceschopnost evropského průmyslu," myslí si.

[chooze:article;value:510039]

Podle Orbána je Visegrádská čtyřka důležitá kvůli potřebě prosazování společných zájmů v Bruselu. Vyjádřil se také k migraci. "Naše stanovisko je neměnné. Jestli někdo chce přijít do Maďarska, všechny postupy se žádostí o azyl musí probíhat tak, že bude člověk mimo území Maďarska," vzkázal.

Ohledně zelené transformace se shoduje s polským premiérem. Chce také podpořit vstup balkánských zemí do Evropské unie.

V názoru na vojenskou pomoc Ukrajině, která už téměř rok a půl čelí ruské agresi, totiž členské státy V4 nejsou jednotné. Většina členských států s pomocí souhlasí. Maďarsko ale takovou pomoc Ukrajině odmítá. "Budeme následovat stále mír," vzkázal k tomuto tématu na pondělní tiskové konferenci Orbán.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.