V4 se staví proti migračnímu paktu. Je tam pro nás skryté riziko, říká Vondra

Bruselský diktát – tak označil slovenský premiér Robert Fico nový migrační pakt Evropské unie. Terčem největší kritiky zůstává takzvaný princip solidarity, podle něhož by státy sedmadvacítky měly převzít část migrantů od ostatních členských zemí nebo alespoň poskytnout finanční nebo materiální pomoc.

"Jsme připraveni na tvrdé preventivní a represivní akce a nedovolíme, aby na naše území nelegálně vstupovaly osoby, které tu nemají co dělat. A při realizaci povinné solidarity dáme určitě radši přednost zaplacení peněz před povinným umisťováním migrantů na našem území," upozorňuje Fico.

[chooze:article;value:550514]

​Kritika paktu, který má začít platit za dva roky, rezonuje i v řadě dalších zemí sedmadvacítky. Jedněmi z jeho největších odpůrců jsou země Visegrádské čtyřky.

"Migrační pakt je dalším hřebíkem do rakve Evropské unie. Jednota je mrtvá, bezpečné hranice už neexistují. Maďarsko nikdy nepodlehne masovému migračnímu šílenství! Potřebujeme změnu v Bruselu, abychom zastavili migraci," upozorňuje maďarský premiér Viktor Orbán.

Povinná solidarita je trnem v oku i českým politikům, a to i těm ve vládní koalici. Proti se staví většina českých zástupců v Bruselu. Pro hlasovali jen dva z nich.

"Je tam pro nás skryto značné riziko, že ten migrační pakt neřeší některé věci, neřeší návratovou politiku, on řeší lidi, kteří se do Evropské unie dostanou, ale neřeší, aby se ten proud nelegálních migrantů do Evropy zastavil," upozorňuje europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Pakt naopak vítají státy jihozápadní Evropy, tedy Řekové, Italové nebo Španělé či Německo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.