Vajíčka se mají značit jinak. Poláci hrozí nedostatkem, Češi se bojí vyšších cen

Evropská komise přišla s novým nařízením, podle kterého budou muset být vejce značená už v místě výroby. Nyní se tak děje až v třídírnách.

"Jakékoli změny stávajících předpisů proto povedou k významnému narušení fungování vnitřního trhu. Z obchodního hlediska to bude mít za následek nedostatek vajec a výrobků s obsahem vajec na pultech a také výrazné zvýšení jejich cen," varuje polská obchodní komora.

Nařízení začne platit od 8. listopadu a týká se i České republiky. Podle Iva Burgera ze společnosti Česká vejce je nařízení komise problematické.

"Pokud bychom měli vejce značit přímo na farmách, kde nyní dochází pouze ke sběru vajec a ostatní procesy probíhají na třídírnách, tak by to znamenalo další investice do nákupu značících zařízení, spotřebního materiálu, zaškolení obsluhy a zavedení kontrolních mechanismů, což by v konečném důsledku přineslo vyšší náklady na vyprodukovaná vejce. Legislativa však dává členským státům možnost povolit výjimky a pak by to mohlo fungovat podobně jako nyní. Jestli ale budou výjimky uděleny, to zatím netušíme," vysvětlil.

Pro producenty vajec by nové nařízení po zákazu klecových chovů v České republice představovalo další obtíže, respektive růst nákladů na vyprodukované vejce. 

[chooze:article;value:549037]

​Začlenění nové komisní legislativy do českého práva řeší i Státní veterinární správa (SVS). Ta do nyní připravované novely vložila větu, že výjimky by za určitých okolností povolovaly krajské veterinární správy (KVS).

"Znamená to, že hospodářství, která nemají v zázemí chovu třídírnu či balírnu vajec, budou žádat KVS o výjimku, aby vejce mohla být označena kódem producenta až v 1. třídírně či balírně, kam jsou vejce dodána," uvedl pro TN.cz mluvčí SVS Petr Vorlíček. Po udělení výjimky by tak vše fungovalo jako dříve.

Výjimky pro značení vajec mohou být uděleny z objektivních důvodů. Jak tedy nakonec bude vše vypadat a co to udělá s cenami vajec, se uvidí zřejmě až poté, co začne nařízení platit.

Další novinkou, na které se již pracuje, je to, že se vejce nebudou muset v obchodech skladovat při teplotách do 18 stupňů Celsia, ale až do 24 stupňů. Pro obchodníky, ale i pro drůbežáře to znamená úsporu v nákladech na chlazení až 10 procent. Informaci přinesl portál iDnes.

Letošní mrazy poničily úrodu ovoce v Česku, což má vliv i na cenu. Podívejte se na květnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.