Vakcíny proti covidu lidem způsobily vážné potíže s krví. Vědci už vědí proč

Některé z prvních vakcín proti covidu-19 způsobovaly v ojedinělých případech problémy se srážlivostí krve. Přesným důvodem si ale vědci nebyli úplně jistí. Nyní se ukazuje, že mohlo jít o kombinaci dvojice imunitních reakcí. Zatímco první už byla vědcům známá, druhá je pro ně novinkou. Na objev upozornil web livescience.com.

Problémy vyvolávaly především očkovací látky od společností Johnson & Johnson a AstraZeneca, které byly založené na upravených adenovirech, tedy virech, které jinak způsobují běžné nemoci z nachlazení. Naopak u mRNA vakcín od společností Moderna a Pfizer/BioNTech byly podobné problémy výrazně méně časté. K jejich skladovaní ale byly nutné mnohem nižší teploty, což komplikovalo jejich distribuci.

Zvýšeným rizikem vakcínou indukované imunitní trombotické trombocytopenie, jak se tento zdravotní problém nazývá, se u covidových vakcín zabývala například studie z loňského roku. U vakcíny AstraZeneca bylo nebezpečí vzniku tohoto stavu až o 30 % vyšší než u vakcín Pfizer/BioNTech. I tak se problémy se srážlivostí objevily jen u 862 z 1,3 milionu zkoumaných naočkovaných lidí.

[chooze:article;value:532264]

Nová studie vědců z britského Birminghamu, která vyšla v časopise Blood, potvrzuje dřívější zjištění, že reakce po očkování měla co do činění s molekulou PF4, která signalizuje krvi, respektive krevním destičkám v ní, že se má srážet. Vakcína ale proti této látce spustila protilátkovou reakci.  

To způsobilo kaskádový efekt, který ve svém důsledku vytvářel celé shluky těchto molekul. Sraženiny se pak tvořily, kde neměly, a netvořily se, kde měly. Jen tato reakce by ale sama o sobě nestačila. Projevy, které mohli lékaři sledovat u takto postižených, byly mnohem silnější. Tento rozpor se podařilo vysvětlit až nyní.

Ukázalo se totiž, že tyto shluky signálních látek se můžou vázat na další receptory v těle, které celou reakci ještě zrychlují. "Právě to může být důvod, proč ke srážení dochází v tak škodlivé míře," tvrdí kardiolog z univerzity v Birminghamu Phillip Nicolson, který je jedním ze spoluautorů studie.

Zatím ale není úplně jisté, proč tuto reakci adenoviry způsobují. Podle vědců to však může souviset s jejich záporným elektrickým nábojem a kladným elektrickým nábojem látky PF4. Zkoumání těchto jevů je velmi důležité zejména pro vývoj budoucích očkovacích látek bez nežádoucích vedlejších efektů.

Imunolog Hořejší podpořil vakcinaci na semináři odmítačů očkování. Schytal to od nich (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.